Još se čeka na obnovu Gazele

Izvor: RTS, 02.Sep.2009, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još se čeka na obnovu "Gazele"

Iako je nehigijensko naselje raseljeno, rekonstrukcija mosta "Gazele" neće početi odmah. Potrebno da finansijeri iz EU usvoje Akcioni plan i deblokiraju prvu tranšu sredstava. Cena projekta udvostručena, a radovi će trajati dve građevinske sezone.

Rekonstrukcija mosta "Gazela" još uvek neće početi, iako je nehigijensko naselje raseljeno.

Potrebno je da finansijeri iz Evropske unije usvoje Akcioni plan i deblokiraju prvu tranšu sredstava, odobrenu još 2006. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine. Zbog čekanja, cena projekta se udvostručila, a radovi će trajati dve građevinske sezone

Od kada je davne 1971. godine puštena u saobraćaj, "Gazela" do danas nije nijednom obnovljena.

Korozija je zahvatila ograde, metalne češljeve a polako osvaja i konstrukciju. Remont je bio neophodan još pre dve godine, a od tada se situacija pogoršala.

Zoran Drobnjak, direktor JP "Putevi Srbije" kaže da je pre dve godine odobreno 33 miliona evra, ali je u međuvremenu na svetskoj berzi poskupeo čelik, ali je i "Gazela" propala.

Odmah po odobravanju sredstava, iz međunarodnog kredita biće potpisan ugovor sa austrijskom firmom "Štrabag", koja je pobedila na tenderu za rekonstrukciju mosta.

Glavni proizvođač biće beogradska "Mostogradnja", a isporučilac čelične konstrukcije trebalo bi da bude "Goša", koja je i gradila most. Trka sa vremenom se nastavlja i čeka se zeleleno svetlo banaka, a svaki dan odlaganja košta.

Slavoljub Tubić, pomoćnik direktora JP "Putevi Srbije" kaže da će biti potrebno najmanje 2.000 tona gvožđa, a čim bude potpisan ugovor izvođači će dobiti avans.

"Gazela" se već sada povremeno zatvara za saobraćaj, to su neodložni remonti koji će se po potrebi raditi samo noću, ali pravi remont počeće tek kada "Štrabag" počne zamenu konstrukcije i instalacija.

Veći deo remonta biće urađen sa donje strane mosta, što znači da zatvaranja "Gazele" na duži rok neće biti.

Četiri trake uvek će biti u funkciji, a uključenje na most neće biti moguće sa Mostarske petlje i od Centra Sava, već samo od Autokomade i opštine Novi Beograd.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.