Još oštriji odgovor na raketiranje

Izvor: B92, 05.Avg.2021, 18:05

Još oštriji odgovor na raketiranje

Izrael je u četvrtak pojačao svoj odgovor na raketne napade ove nedelje izvođenjem retkih vazdušnih napada na Liban.

Saopštili su izraelska vojska i libanski zvaničnici.

Izraelske odbrambene snage (IDF) u saopštenju su navele da su avioni pogodili lansirna mesta sa kojih su prethodnog dana ispaljene rakete, kao i da je dodatni cilj korišćen za napad na Izrael u prošlosti. IDF je za granatiranje okrivio državu Liban i upozorio "protiv daljih pokušaja da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nanese šteta izraelskim civilima i izraelskom suverenitetu".

Vazdušni udari preko noći u južnom Libanu bili su izrazita eskalacija u politički osetljivo vrijeme. Nova vladajuća koalicija od osam stranaka u Izraelu pokušava da održi mir pod krhkim prekidom vatre koji je okončao 11-dnevni rat sa militantnim vladarima Hamasa u Gazi u maju. Nekoliko incidenata koji su doveli do ovonedeljne raketne vatre iz Libana usredsredili su pažnju na severnu granicu Izraela, a Sjedinjene Države su brzo osudile napade na Izrael.

Do udara dolazi i pošto je Liban zaglavljen u više kriza, uključujući razornu ekonomsku i finansijsku krizu i politički zastoj koji je zemlju ostavio bez funkcionalne vlade čitavu godinu.

Libanski predsednik Mišel Aun rekao je da su vazdušni udari izraelskih snaga na libanska sela "prva takve vrste od 2006. godine" i ukazao na prisustvo "agresivnih, eskalirajućih namera" protiv Libana. U saopštenju je rekao da će Liban podneti žalbu Ujedinjenim nacijama.

Izrael i libanska militantna grupa Hezbolah vodili su razarajući višemesečni rat 2006. godine u kojem je poginulo oko 1.200 Libanaca, uglavnom civila, i oko 160 Izraelaca, uglavnom vojnika. Rat nije uspeo da neutrališe pretnju koju predstavljaju rakete te grupe, a izraelski zvaničnici kažu da je poboljšani raketni arsenal Hezbolaha sada sposoban da napadne praktično bilo koju tačku u zemlji.

Niko nije preuzeo odgovornost za raketnu vatru iz Libana, a Hezbolah se nije oglašavao. Televizija Al-Manar u vlasništvu Hezbolaha izvestila je o izraelskim napadima u četvrtak oko 2 sata ujutro, rekavši da su pogodili prazno područje u selu Mahmoudiia u okrugu Marjaion.

Avičaj Adrae, portparol izraelske vojske na arapskom jeziku, rekao je da je libanska vlada odgovorna za ono što se dešava na njenim teritorijama i upozorio na nove napade na Izrael iz južnog Libana.

Tri rakete ispaljene su iz Libana na izraelsku teritoriju u sredu, a vojska je uzvratila artiljerijskom vatrom, saopštio je IDF. Saopštenje je usledilo nakon što su se na severu Izraela oglasile sirene koje upozoravaju na mogući raketni napad. Dve rakete pale su na izraelsku teritoriju, saopštila je vojska.

Kanal 12 izvestio je da je jedna raketa eksplodirala na otvorenom prostoru, a drugu je presreo izraelski odbrambeni sistem, poznat kao "Gvozdena kupola" (Iron Dome). Izraelski mediji izvestili su da su nadolazeće rakete izazvale požare blizu Kiriat Šmone, zajednice od oko 20.000 ljudi u blizini libanske granice.

Libanska vojska izvestila je o 92 artiljerijske granate koje je Izrael ispalio na libanska sela kao rezultat raketne vatre iz Libana. U saopštenju se navodi da je izraelsko artiljerijsko granatiranje rezultiralo požarom u selu Rašaja al-Fukar. U saopštenju, libanska vojska je takođe navela da vrši patrole u pograničnom regionu i da je postavila brojne kontrolne punktove i otvorila istragu kako bi se utvrdio izvor raketne paljbe.

Poslednjih meseci bilo je nekoliko sličnih incidenata.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs osudio je raketnu paljbu iz Libana.

"Izrael ima pravo da se brani od takvih napada", rekao je on novinarima u Vašingtonu, dodajući da će SAD ostati angažovane sa partnerima "u regionu u nastojanju da deeskaliraju situaciju".

Portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dužarik rekao je da je mirovna misija UN u Libanu, poznata kao UNIFIL, svesna raketne vatre i izraelskog artiljerijskog odgovora. On je rekao da je komandant UNIFIL-a, generalmajor Stefano del Kol, apelovao na prekid vatre i pozvao obe strane da se "maksimalno uzdrže kako bi izbegle dalju eskalaciju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.