Izvor: B92, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još nema pregovora o vladi

Beograd -- Kako saznaje B92, formalni razgovori o sastavu nove vlade nisu počeli, a postoji nezvanična komunikacija među liderima stranaka.

Sagovornici B92, koji su želeli da ostanu anonimni, kažu da bi tokom sledeće nedelje mogli početi zvanični pregovori, na kojima bi se između DS-a, DSS-a i G17 plus dogovarala podela resora u novoj vladi. Prva sednica Skupštine Srbije na kojoj treba da bude izabrano rukovodstvo parlamenta biće nastavljena tek pošto se postigne međustranački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dogovor o formiranju vlade.

Prethodno je list Blic naveo iz neidentifikovanih izvora da u Demokratskoj stranci kažu da su pripremljeni i na varijantu da Vojislav Koštunica ostane nepopustljiv u zahtevu za premijersku funkciju.

"Mesto predsednika Vlade nije toliko bitno, ako imate druge instrumente moći. Ustupanje premijerskog mesta Koštunici značilo bi da Demokratska stranka Srbije mora da se odrekne ministra policije i svih drugih resora koji predstavljaju poluge vlasti", ističe jedan od sagovornika lista.

Podršku za takav zahtev, kaže on, demokrate će imati i od međunarodne zajednice, koja insistira na tome da se na mestu ministra policije i šefova bezbednosnih službi nađu ljudi koji nisu iz Koštuničine stranke jer međunarodna zajednica nema poverenja u njegove kadrove.

Ove pregovore, piše Blic, vodiće najbliži Tadićevi i Koštuničini saradnici, dok direktan susret predsednika i premijera, na kom bi razgovarali o novoj Vladi, za sada nije planiran.

"Tri ministarska mesta za G17 plus"

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić rekao je za nedeljnik NIN da njegova stranka može da očekuje četiri ministarska mesta u novoj vladi, a da će imati tri, ukoliko ostane sadašnji broj ministarstava.

G17 plus, prema Dinkićevim rečima, namerava da preuzme odgovornost u resorima koji joj omogućavaju da ispuni svoja ključna predizborna obećanja.

"To su: stabilan dinar, povećanje zaposlenosti, ravnomeran regionalni razvoj, stvaranje više šansi za mlade i jačanje srednje klase", rekao je Dinkić.

On je rekao da mu "ne pada na pamet" da bude ministar energetike i istakao da su razna mesta koja se povezuju sa njegovim imenom "novinarske spekulacije, uobičajene u periodu kada se vode pregovori oko formiranja vlade".

Dinkić je, takođe, odbacio informacije u medijima da bi G17 plus, kao alternativu ministarstvu finansija prihvatilo resor privrede.

"Ukoliko druge stranke ne bi imale kandidata za to mesto (ministra privrede), u šta sumnjam, mi bismo imali rešenje, ali to svakako ne bih bio ja", rekao je Dinkić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.