Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još malo o energetskoj efikasnosti

Bez obzira na to što mi razni „stručnjaci" zamjeraju što se bavim temom koja zapravo nije moja struka, imam snažan utisak da ni vladajuća nomenklatura, ni javnost nisu dovoljno upućeni u trendove koji vladaju u ovoj oblasti.

Neznanje, po pravilu armirano prepotencijom, toliko je da se pojedini elektorinženjeri hvale činjenicom kako lože na drva i ne haju za uštede koje omogućuje nova tehnologija. Bar je šume dovoljno!

Čak je i u Americi, državi gdje je nafta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jeftinija 10 puta nego kod nas, usvojen program o štednji energije povećanom primjenom obnovljivih izvora energije, ne bi li se smanjila potreba da se ona proizvodi iz sve skupljih fosilnih goriva.

Skoro je pokrenut program pod nazivom „Milion solarnih krovova", u kome država svojim stimulacijama, donacijama i oslobađanjem od poreza zapravo pomaže samoj sebi, jer time direktno popravlja energetski bilans. Kod nas, osim nekih rasprava i konferencija, nisam primjetio nijedan potez države koji bi ukazivao da je ovaj problem dovoljno ozbiljno shvaćen.

Pioniri u ovoj oblasti uredno plaćaju porez prilikom nabavke svakog solarnog panela, kao da se radi o jahti ili sportskom automobilu!? U državi Mičigen u gradu An Arbor za sledeću godinu je planirano postavljanje 5.000 kućnih sistema za solarno zagrijevanje sanitarne vode. U Francuskoj se sprovodi vrlo sličan program uz značajno učešće države, a o Njemačkoj da i ne govorimo. Greka upravo uvodi obavezu da svaki novi objekat mora da ima ugrađene solarne kolektore za zagrevanje sanitarne vode. Švedska već tri godine ima zakon o obaveznoj upotrebi toplotnih pumpi za korišćenje geotermalne energije za zagrevanje svih novih objekata koji se grade.

Neko će reći, lako je njima, imaju para. Ali to je zamjena teza, jer upravo imaju para zato što su racionalni, štedljivi i preduzimljivi.

Ipak, dobra vijest je da kod nas raste potrošnja stiropora, odličnog izolacionog materijala pa možemo zaključiti da svijest energetskoj efikasnosti kod građana ipak raste. Cijena nafte bilježi astronomske rekorde svakog novog dana, svijet planira i sprovodi Planirano, a mi za sve to ne hajemo, valjda se nadajući da je Svemogući Bog ipak na našoj strani i da će nam već nekako pomoći.

A šta ako je Svemogući baš ovih dana zauzet nečim prečim, u nekom sasvim petom Univerzumu, daleko od nas? Nije li, ipak, pristojno da pokušamo da pomognemo sami sebi, a ne da mu stalno kukumavčimo i molimo ga za pomoć oko svake gluposti?

Ko ne želi da čeka Božju pomoć, može je naći na interesantnom domaćem sajtu www.centrala.org.yu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.