Još jednom

Izvor: Blic, 30.Nov.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jednom

Rodoljub Šabić - poverenik za informacije

„Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je 1996. na XXIII zasedanju Rezoluciju o merama za razgradnju nasleđa bivših totalitarnih sistema. Tačka devet, ovog za prodor slobode pristupa informacijama u 'zabranjenu zonu’, izuzetno važnog dokumenta glasi: Parlamentarna skupština pozdravlja stavljanje dosijea tajnih službi na uvid javnosti u nekim bivšim komunističkim zemljama. Ona poziva sve zemlje da zainteresovanima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na njihov zahtev, omoguće uvid u dosijea koja su o njima vodile tajne službe.

Gotovo sve nekadašnje socijalističke države sledile su ovaj apel SE. Naša zemlja, nažalost, nije. Ove godine navršila se decenija od usvajanja navedene rezolucije Parlamentarne skupštine SE. I šest godina od pada autoritarnog režima kod nas. I tri godine od prijema naše zemlje u SE. Svaki od ovih 'jubileja’ upozorava na to da je krajnje vreme da donošenjem zakona o otvaranju dosijea tajnih službi učinimo nešto izuzetno važno i za međunarodni ugled naše zemlje i za njenu dalju demokratsku tranziciju.”

Gornji, navodnicima označeni tekst sam objavio pre četiri godine, na ovom istom mestu, povodom desetogodišnjice Rezolucije SE. Tada, u novembru 2006, prvi put. Pa u novembru 2007. Pa,i u novembru 2008. Pa, evo, i u novembru 2009. I po svemu sudeći, moći ću to i u novembru 2010. jer će i 14 godina nakon usvajanja navedene rezolucije SE biti aktuelan. To, naravno, nije nikakav razlog za zadovoljstvo, naprotiv. U međuvremenu su, makar i s velikom docnjom, i kod nas otvorena neka za normalnu demokratsku tranziciju izuzetno bitna pitanja. A „doslednost” u tome da mnoštvo informacija iz arhiva tajnih službi relevantnih za otklanjanje nekad učinjenih nepravdi za pitanja kao što su rehabilitacija, restitucija i sl. i dalje ostaje nedostupno - nosi sa sobom mnoge rizike. Odgovori na mnoga pitanja biće nepotpuni, mogu čak izroditi nove nepravde. Pravi način da se ti rizici otklone jeste da se ova delikatna oblast konačno uredi odgovarajućim zakonom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.