Još jedno javno pogubljenje u Avganistanu

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 00:18

Još jedno javno pogubljenje u Avganistanu

Talibani su izvršili javno pogubljenje nad dvojicom osuđenika na stadionu u Avganistanu, a zvaničnici su rekli da su rođaci žrtava pogubili dvojicu muškaraca.

Talibanski vrhovni sud je ranije doneo presudu da su njih dvojica odgovorni zbog uboda nožem na smrt dve žrtve u odvojenim napadima.

U saopštenju se takođe navodi da su tri niža suda u Avganistanu, kao i talibanski vrhovni vođa Hibatulah Akhunzada naložili da se izvrši smrtna kazna kao odmazda za njihove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zločine.

Portparol Vrhovnog suda Abdul Rahim Rašid rekao je da su muškarci upucani s leđa sa osam metaka za jednog i sedam za drugog.

Današnje egzekucije su treća i četvrta izvršena javna smtna kazna u Avganistanu od kada su Talibani preuzeli vlast u toj zemlji 2021. godine, dok su se tupe SAD i NATO povlačile.

Ujedinjene nacije su ranije kritikovale praksu Talibana da vrše javna pogubljenja, bičevanja i kamenovanja a danas su UN saopštile da se one snažno protive upotrebi smrtne kazne rekavši da nije u skladu sa osnovnim pravom na život.

Njena misija u Avganistanu pozvala je talibanske vlasti da uspostave hitan moratorijum na smrtnu kaznu kao korak ka njenom ukidanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.