Izvor: B92, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedna tužba za državnu torturu

Beograd -- FHP podneo tužbu protiv države zbog etnički motivisanog mučenja Šefćeta Mehmedovića.

Fond za humanitarno pravo saopštio je da je podnet zahtev za naknadu štete zbog torture u Sandžaku, koju su nad Mehmedovićem izvršili inspektor Bratislav Gerić, inspektor "Nino" i drugi nepoznati pripadnici policije Novog Pazara u maju 1994.

U saopštenju se objašnjava da je zdravlje Šefćeta Mehmedovića ozbiljno i trajno narušeno batinanjem.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svedočenju Mehmedovića, on je u maju 1994, po pisanom pozivu, došao u SUP Novi Pazar na informativni razgovor, gde ga je ispitivao nepoznati inspektor o tome da li poseduje oružje i o aktivnostima Stranke demokratske akcije, čiji je bio član.

Mehmedović je napisao izjavu, koju je inspektor, poznat samo kao "Nino", pocepao ocenivši da je sve šta je napisano laž. Potom je šamarao i pesnicama udarao Mehmedovića, a zatim ga je drugi inspektor udarao policijskom palicom po tabanima i rukama.

Mehmedović je svedočio da ga je posle izvesnog vremena inspektor "Nino" vezao lisicama i odveo u drugu kancelariju, gde su ga tukli i drugi policajci, od kojih je prepoznao jedino inspektora Bratislava Gerića.

Fondu za humanitarno pravo Mehmedović je rekao da je tortura trajala oko četiri i po časa, nakon čega je prenoćio u kancelariji, vezan za radijator.

Ispitivanje o oružju i o njegovom učešću u aktivnostima protiv države nastavilo se ujutru, a pošto je Mehmedović odbio da prizna da je umešan u ta dela, pušten je, uz obavezu da se javlja na informativne razgovore svaka tri do četiri dana.

U saopštenju se navodi da je Mehmedović nakon toga 11 puta išao na informativni razgovor.

U vreme rata u Bosni i Hercegovinu, pripadnici MUP-a Srbije su u Sandžaku pretresali kuće Bošnjaka u potrazi za nelegalnim naoružanjem, privodili ih i fizički i psihički zlostavljali kako bi iznudili prizanja da poseduju nelegalno naoružanje ili da učestvuju u "aktivnostima protiv države".

U saopštenju se objašnjava da su ti slučajevi prijavljeni nadležnim organima, ali da uglavnom nikada nije sprovedena ozbiljna istraga niti disciplinski postupak, kao i da većina policajaca koji su učestvovali u batinanju sandžačkih Bošnjaka i danas radi u MUP-u Srbije.

FHP apelovao je na državne organe Srbije da usvoje programe reparacija prema žrtvama kršenja ljudskih prava u prošlosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.