Još jedan svedok odbrane za Su Ći

Izvor: RTS, 09.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan svedok odbrane za Su Ći

Aung San Su Ći, liderka mjanmarske opozicije, može da ima još jednog svedoka odbrane, odlučio Sud u Jangonu. Advokati Su Ćijeve će uložiti žalbu. Tužioci imaju 23 svedoka.

Sud u Mjanmaru odlučio je da liderka opozicije Aung San Su Ći na suđenju može da ima još jednog svedoka, ali ne tri, koliko su tražili njeni advokati.

Dobitnici Nobelove nagrade za mir i liderka opozicije vojnom režimu Mjanmara sudi se zbog kršenja uslova kućnog pritvora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Sud u Jangonu je preinačio odluku nižeg suda koji je diskvalifikovao tri svedoka odbrane, čime je Su Ći imala samo jednog svedoka.

Prema rečima advokata, tužioci imaju 23 svedoka.

Odlukom višeg suda, dva viša člana njene Nacionalne lige za demokratiju neće moći da svedoče, a advokati su rekli da planiraju žalbu na tu odluku, jer je sud samo delomično prihvatio prethodnu.

Žalbu Visokom sudu treba da podnesu kasnije ove nedelje, a za sad nije poznato da li će ta najava odložiti suđenje zakazano za petak.

Očekuje se da će Su Ći (63) biti proglašena krivom za kršenja uslova kućnog pritvora zato što je nezvani američki državljanin prošlog meseca tajno doplivao do njene kuće na jezeru i tamo ostao dva dana.

Su Ći je u pritvoru bez suđenja više od 13 od poslednjh 19 godina, uključujući poslednjih šest godina.

Suđenje je izazvalo veliko nezadovoljstvo u međunarodnoj zajednici, ali i njenih pristalica u Mjanmaru, koji kažu da vojna hunta koristi slučaj da bi je držala u pritvoru tokom opštih izbora sledeće godine.

Odbrana Su Ći nije osporavala osnovne činjenice u procesu, ali tvrdi da su vlasti pogrešno primenile zakone. Tvrdi se takođe da je za upad Amerikanca odgovornost na čuvarima.

Pored Su Ći, u procesu su optužene dve članice njene partije koje su bile u kući, i Amerikanac Džon Jeto.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.