Još jedan protest opozicije u Beogradu

Izvor: Mondo, 05.Jan.2019, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan protest opozicije u Beogradu

Peti protest protiv nasilja pod sloganom "Jedan od pet miliona" održan je danas u Beogradu.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Više hiljada ljudi okupilo se u Beogradu kod platoa Filozofskog fakulteta u Vasinoj ulici, a zatim krenulo u protestnu šetnju.

"Ustaje Srbija i biće nas sve više", poručio je na početku večerašnjeg protesta glumac Branislav Trifunović.

Trifunović je potom pročitao javno pismo Draganu Bujoševiću, direktoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << RTS.

"Nije srpski ćutati Dragane Bujoševiću", rekao je Trifunović, aludirajući na naziv emisije koju je Bujošević svojevremeno vodio.

Kako je rekao, građani ga podsećaju da je "odgovoran javnosti i gledaocima, a ne političkim interesima vlasti".

"Razlog postojanja medija je javni interes, a ne lični interes... U obavezi si da poštuješ pravo građana da saznaju istinu i nemaš pravo da koristiš javni servis u propagandne svrhe. Ostaćeš upisan velikim slovima u mračni deo sunovarata medija", rekao je Trifunović.

Pozvao je okupljene da se "ne obaziru na spinove" i rekao da su na protestu "i levi i desni, i ovi i oni", ali da svi žele da zemlja postane mnogo bolja i lepša.

Njegov kolega Rale Milenković je prisutnima zahvalio što su ovde.

Manji broj okupljenih u Novom Sadu i u Kragujevcu

Protestnu šetnju "Resetuj Srbiju" organizovalo je večeras u Novom Sadu pedesetak građana na poziv organizacije Narodna inicijativa. Okupili su se na Trgu Republike a potom su prošetali centralnim gradskim pešačkim ulicama. Nosili su transparent "Da ovi odu, a da se oni ne vrate", kao i uvredljive transparente na račun Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. U Kragujevcu je jednosatni protest održan na platou ispred nekadašnje Robne kuće Beograd pod nazivom "Budi jedan od pet miliona - Kragujevac". Okupljeni su duvali u pištaljke i trube.

"Radi se o ljudskoj potrebi da živimo u zemlji u kojoj ambicija počiva na znanju, a uspeh na radu. Mi izdajnici plaćenici, ološi imamo pravo da živimo normalno. Nismo mi ovde ni veći neradnici ni lenštine od bilo kojih građana u svetu. Mi živimo u zemlji koja liči na stadion na kome čika kači brojeve za rezultat, kači ono što mu padne na pamet. A dole na terenu se igra utakmica, rukama i nogama, ne zna se koji sport. Igre nema, smisla nema. Želimo da život ima smisao. Živimo u zemlji bez posledica za dobro i loše, zemlji samozvanih eksperata - rekao je Milenković.

Okupljeni su potom krenuli u šetnju, Kolarčevom ulicom, preko Terazija i Kralja Milana, ka RTS-u i dalje Svetogorskom ulicom.

Ispred RTS upaljene su baklje i raširen je transparent "Počelo je", a puštani su špica za Dnevnik.

Kao i prethodne subote u Takovskoj ulici učesnike protesta dočekao je velik transparent "Dosovski režim oslobodio je 2.000 albanskih terorista, a srpske generale prodali Hagu".

Delile su se razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima piše "Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona".

Protest u centru Beograda je počeo minutom ćutanja preminulim glumcima Marku Nikoliću i Ivi Gregureviću i fudbalskom velikanu Dragoslavu Šekularcu.

PROŠIRENI ZAHTEVI DEMONSTRANATA

Organizatori su na Facebook stranici "Stop krvavim košuljama" objavili zahteve, među kojima "Da MUP prebrojava kriminalce, a ne demonstrante", "Da se zapošljavamo znanjem, a ne partijskom knjižicom", "Da se grad kiti SMS porukama, a deca leče državnim novcem".

Brnabić: Kako mislite da ode Vučić ako nećete izbore?

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo "da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada".

Istraživanje: Vučić ubedljivo najpopularniji političar

Zahtevi su prošireni, traži se "pet minuta na RTS-u za proteste", jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića (kome je spaljena kuća u Grockoj).

Na poslednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Šta predsednik Aleksandar Vučić misli o protestima možete pročitati u novogodišnjem intervjuu za Espreso.rs.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.