Još jedan biser ruske posne trpeze: Posni uštipci od krompira i tikvica

Izvor: BKTV News, 10.Dec.2014, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan biser ruske posne trpeze: Posni uštipci od krompira i tikvica

Prenosimo vam još jedno jelo koje se često nalazi na ruskim trpezama u vreme posta: „Postnыe Oladьi iz kabačkov i kartofelя“. Reč „Oladьi“ u svom korenu ima značenje „dlan“, tako da tačan prevod nije moguć, te ćemo u daljem tekstu ovo jelo zvati uštipci.

Recept je jednostavan i po količini namirnica proizvoljan, a tikvice možete zameniti šargarepom ili je dodati u manjoj količini.
Potrebno je: – jedna manja tikvica;
– dva srednja krompira >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << (savet: krompir napola skuvati jer smesa ispadne kompaktnija a i on se najsporije peče pa da postoji ravnoteža);
– dve srednje šargarepe;
– brašno;
– ulje;
– prstohvat praška za pecivo ili sode bikarbone;
– so biber.
Priprema: Tikvicu, šargarepu i napola kuvan krompir narendati, posoliti i pustiti neki minut da odstoji i pusti vodu. Vodu ne cediti. Pobiberiti, dodati prašak za pecivo i brašno dok ne dobijete gustu smesu (količina brašna je isto proizvoljna u zavisnosti da li želite mekše ili tvrđe uštipke). Zagrejati ulje u tiganju i peći do svetlo smeđe korice.

Ovo je osnovni recept, a evo predloga kako možete da ga izmenite.
Prvo napravite pire krompir pa u njega dodajte tri kašike kuvane heljde, tikvicu, šargarepu i svežu mirođiju – jer začin ruske kuhinje je definitivno mirođija! Takvu smesu začinite solju, biberom, vegetom i dodajte brašno do tvrdoće smese koja se može oblikovati dlanovima. Ovaj način preferiraju mnoge ruske domaćice jer je miks ruskih recepata posne kuhinje, a nije prženo nego zapečeno i to bez imalo ulja (sem u pireu), pa je ujedno i dijetalno. Za potpuno dijetalno izbaciti heljdu i umesto običnog brašna dodajte heljdino.
Zapeći u rerni na nekoliko minuta dok blago ne porumeni i poslužiti uz čeri paradajz i svež peršun. Ovo posno jelo se izuzetno lako pravi, i jako je ukusno.
*Zahvaljujemo se gospođi Adrijani Tepić Pavlov na pomoći pri realizaciji ovog teksta.
Tokom Božićnog posta, pratite ukusne i zdrave posne recepte u rubrici Gastronomija. Izvor: BK TV News
The post Još jedan biser ruske posne trpeze: Posni uštipci od krompira i tikvica appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.