Izvor: Blic, 03.Feb.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još bliža saradnja

Rukovodstva Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Partije demokratskog progresa (PDP) dogovorila su se juče da radne grupe ovih stranaka utvrde „mapu puta" saradnje i razmatraju pitanja od lokalnog nivoa do nivoa izvršne i zakonodavne vlasti, rekao je predsednik SNSD-a Milorad Dodik.



„Radne grupe će nakon tri nedelje podneti izveštaj koji će razmatrati rukovodstva ovih stranaka i prema tome odrediti zajedničku saradnju", istakao je Dodik novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nakon sastanka u Banjaluci.

Dodik i lider PDP-a Mladen Ivanić konstatovali su da je saradnja dve stranke do sada bila dobra, a naročito u zajedničkom radu na reformi policije i odbrani interesa Republike Srpske.

Dodik je naglasio da je za RS dobro da SNSD i PDP zajedno učestvuju u razgovorima o svim bitnim pitanjima ustavne reforme i pozvao SDS i SDP BiH da se pridruže razgovorima o ovoj temi.

„Razgovarali smo i o predstojećim lokalnim izborima i zajedničkom učešću na njima, te konstatovali da bismo mogli da u 50 opština u RS obezbedimo pobedu zajedničkim nastupom, uključujući i DNS i SP", rekao je Dodik.

On je istakao da su razgovori o reformi policije završeni i da nema nameru da o tome više razgovara.

„Oni koji ponovo hoće takve razgovore moraju da snose odgovornost za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Dodik, i dodao da u Široki Brijeg putuje kako bi razgovarao o jedinoj tački - kako dogovoriti procedure i postupke u razgovorima o ustavnim promenama.

„Na današnjem sastanku nećemo dogovoriti ništa o Ustavu BiH, već kako ćemo raditi i uključiti u ovu materiju sve relevantne materije, ali i parlamente", rekao je Dodik.

On je dodao da sutra na sastanku ne može biti govora ni o budžetu zajedničkih institucija BiH.

„O budžetu smo sve rekli, neka se na bazi prošlogodišnjeg budžeta planira maksimalno povećanje od 10 do 12 odsto i mi ćemo to podržati", naglasio je Dodik.

Predsednik PDP-a Mladen Ivanić potvrdio je da je na sastanku dogovoreno formiranje radnih grupa, koje će utvrditi mehanizme i stavove o „krupnim stvarima’’ i '’o učešću na predstojećim lokalnim izborima".

„Najmanji problem je bio naš zajednički nastup u pregovorima sa zvaničnim Sarajevom. To je bio najbolji deo saradnje sa SNSD-om. Imao je i velikog značaja za RS, jer je RS imala snagu da očuva i odbrani svoju poziciju", rekao je Ivanić.

On je dodao da će nakon ovog sastanka imati konsultacije s Predsedništvom PDP-a, koje će tokom večeri odlučiti o njegovom odlasku na sutrašnje razgovore u Široki Brijeg.

Kako je rečeno u PDP-u, ako ova stranka ne bude učestvovala na sutrašnjim razgovorima, jedan od razloga za to je što se reforma policije vraća na početak.

„Nadam se da će se naši odnosi sa SNSD-om dobro razrešiti i da ćemo i dalje imati čvrstu saradnju u vezi sa krupnim pitanjima za RS, te da je dobro da i SDS i SDP BiH učestvuju u razgovorima o ustavnim promenama", rekao je Ivanić.

On je dodao da od sutrašnjeg sastanka u Širokom Brijegu ne očekuje ništa spektakularno.

„Mislim da se sutrašnji sastanak neće mnogo baviti ustavnim pitanjima, te da je više okrenut stvaranju uslova da se krajem februara donese odluka o dugoročnoj sudbini OHR-a", istakao je Ivanić.

Prema njegovim rečima, u BiH postoje snage koje hoće da zakomplikuju situaciju da bi ostao OHR, te snage se najviše koncentrišu na reformu policije i beže od dogovora postignutog u Mostaru.

„Njihova je želja da se ne postigne dogovor, da OHR ostane i da se ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te da se problem razvuče", naglasio je Ivanić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.