Još 80 miliona za TV prenose

Izvor: Press, 24.Nov.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još 80 miliona za TV prenose

Skupština Srbije, pored 1,814 milijardi dinara za plate poslanika i troškove parlamenta u 2011, juče zatražila i dodatnih 80 miliona dinara koje želi da potroši na televizijske prenose sednica! Skupština Srbije ne samo što je probila planirani budžet za 2011. godinu, već planira da potroši još 80 miliona dinara za televizijske prenose sednica parlamenta! Administrativni odbor Skupštine odlučio je juče da od Ministarstva finansija, pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << 1,81 milijardu dinara, za plate i troškove parlamenta zatraži još oko 750.000 evra za „obezbeđivanje javnosti u radu". Tako će ukupni budžet parlamenta u sledećoj godini biti ukupno 1,894 milijarde dinara.Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović kaže da se ne zna tačno kako će biti potrošeno 80 miliona dinara namenjenih za prenose sednica niti koji mediji će dobiti ovaj novac. Podsetim, parlament je priznao da RTS duguje tri miliona evra za neplaćene prenose sednica.
- Kakvi će biti televizijski prenosi, ko će praviti skupštinsku hroniku, da li će biti formiran novi parlamentarni kanal i kakav će ko imati ugovor u 2011. godini, to ne znamo i ne zavisi od odbora, o tome će Skupština odlučivati - rekao je Konstantinović.
Konstantinović: Neću da objasnim
Govoreći o troškovima parlamenta u 2011. koji su veći čak za 156 miliona od limita koje je predvidelo Ministarstvo finansija, Konstantinović kaže da očekuje od ministarstva finansija da Skupštini odbori svih 1,894 milijarde dinara. Tako Skupština planira da za plate i troškove poslanika potroši 763,6 miliona dinara, a za troškove stručnih službi 1,131 milijardu dinara, dok je nacrtom budžeta bilo predviđeno da oni budu 1,051 milijardu.
Konstantinović je rekao da su usvojenim predlogom budžeta umanjena sredstva za grupe prijateljstva, koja su raspoređena za usluge prevođenja najvažnijih zakona na jezike nacionalnih manjina, na zahtev poslaničke grupe manjina i sada iznose milion dinara. Takođe, povećana su i planirana sredstva za angažovanje stručnjaka za različite analize i izrade zakonskih predloga odbora i ona sada iznose 10 miliona dinara.
Međutim, Konstantinović je pre samo mesec dana, kada je Press došao do radne verzije nacrta budžeta Skupštine, izjavio da postoji mogućnost da suma od 1,8 milijardi bude „skresana"!
- Ni meni nije jasno za šta je tačno predviđen taj novac, jer su svi troškovi grubo navedeni. Zato sam tražio da svaku stavku razloži na detalje. Bez tog ne mogu da znam šta nam je prioritet i gde može da se uštedi i čega možemo da se odreknemo. Tek kad budu uradili budžet kako treba i do detalja, moći ćemo da vidimo da li nam je potrebno baš 1,8 milijardi ili manje - rekao je tada Konstantinović.
Press je i juče od Konstantinovića pokušao da dobije objašnjenja zašto je budžet uvećan, ali je on odbio da odgovori na naša pitanja.
Đukić-Dejanović: Možda i veće plate
U predloženom budžetu Skupštine Srbije predviđeno je i povećanje plata za poslanike u 2011, jedno u aprilu, a drugo oktobru. Međutim, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže da to i ne znači da će poslaničke zarade biti uvećane.
- Pitanje je da li će doći do povećanja plata poslanika, ako ga bude bilo, onda će biti dva povećanja, jedno od 3,4 odsto i drugo od 2,5 odsto. Ali, sigurno je da poslanici neće povećati plate, a da standard građana opada i da državni činovnici nemaju to povećanje - rekla je Đukić-Dejanović i dodala da parlamentarci šest godina imaju iste plate.
Ona je navela da će budžet biti povećan za investicije za uvođenje e-parlamenta i eventualno poslaničke plate, ukoliko i ostalima u državi budu povećavana primanja.
- Budžet je nešto veći, ali su i izdaci povećani - rekla je ona i dodala da je povećanje preduslov i za obavljanje drugih funkcija parlamenta, a pre svega nadzorne.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.