Još 12 dana za registraciju ili vraćanje ilegalnog oružja

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Maj.2015, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još 12 dana za registraciju ili vraćanje ilegalnog oružja

Građani Srbije koji poseduju ilegalno oružje imaju mogućnost još 12 dana da ga registruju ili predaju policiji bez zakonskih posledica, a ko to ne bude učinio, suočiće se sa ozbiljnim zakonskim posledicama, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Kako je objasnio, građani su do sada predali ukupno 3.587 komada oružja, među kojima je i 114 automatskih pušaka, 14 automatskih pištolja, četiri ručna raketna bacača "zolja", 518 bombi i eksplozivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sredstava, kao i 78.534 komada municije različitog kalibra.

"Ovo je važna stvar. Ogromna količina oružja koje se nalazi na Balkanu u ilegalnom posedu treba da se preda i zato apelujem na građane da iskoriste ovih 12 dana, da ne rizikuju zatvorske kazne koje sud može da im odredi", rekao je Stefanović novinarima ispred info-pultova MUP-a u Knez Mihailovoj ulici.

On je dodao da je policija pojačala kontrole, kao i da će ministru pravde Nikoli Selakoviću predložiti da se pooštri kaznena politika.

"A i novi zakon o oružju i municiji, koji je donela Skupština Srbije, podrazumeva oštrije sanckije za sve koji imaju oružje u ilegalnom posedu. Nadam se da je to dovoljna činjenica da zastraši sve koji imaju takvo oružje ili nameravaju da ga iskoriste za krivično delo", rekao je Stefanović.

Ministar je dodao da je počela akcija policije oduzimanja oružja počiniocima i potencijalnim počiniocima nasilja u proodici.

Akciji promovisanja legaliacije oružja prisustvovala je i koordinatorka Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Irena Vojčakova Solorano koja je istakla da je ta inicijativa veoma značajna jer će omogućiti mirno društvo.

"Ako se oružje ne preda ne možemo da imamo mirno društvo, zato molimo sve da sarađuju kako bismo imali mirnu budućnost u Srbiji", poručila je Solorano.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt poručio je da su brojni zločini koji su se dogodili u poslednje vreme pokazatelj da nije bezbedno držati oružje kod kuće, i izrazio nadu da će se građani odazvati na apel ministra policije da vrate ili legalizuju oružje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.