Još 100 planeta nalik Zemlji

Izvor: Blic, 01.Avg.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još 100 planeta nalik Zemlji

Više od 100 planeta približne veličine kao Zemlja otkriveno je u proteklih nekoliko nedelja. Naučnici veruju da bi one mogle da postanu nova staništa za život, ako se dokaže da su njihove pretpostavke tačne.

Januara prošle godine postavljen je svemirski teleskop Kepler da bi skenirao nebo u potrazi za planetama koje kruže oko zvezda.

Astronom Dimitar Sašelov je otkrio da verovatno postoji oko 100 miliona planeta na Mlečnom putu koje su pravo utočište s >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odličnim uslovima za život. Svemirski teleskop je merio signal kada planeta prođe ispred svoje zvezde i do sada je razotkrio 140 različitih planeta koje su približne veličine kao Zemlja. Kepler je pronašao planete otkrivajući skoro neprimetne migove – sićušna povećavanja zamračenja koja se pojavljuju svaki put kada se planeta pomeri u odnosu na zvezdu.

Sašelov je najavio pretraživanje neba danima i noćima bez prekida u narednih četiri godine.

– Život je hemijski proces kome je potrebna manja planeta, voda i stene i mnogo složenih reakcija da se pokrene izlazak na površinu i opstanak. Statistički rezultati su jasni i govore da su planete nalik našoj tamo negde.

U sledećem stadijumu misije tim će da proučava sve planete kandidate i da se uveri koje od njih imaju prave uslove za život.

– Ovo su sjajne vesti zato što ćemo s našim teleskopom u naredne dve godine moći da nađemo još 60 takvih planeta – rekao je on.

Kepler je dodao da je u poslednjih 15 godina gotovo 500 planeta nađeno oko drugih zvezda u galaksiji, ali da se do sada tek nekoliko njih smatralo sličnim zemaljskoj kugli.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.