Jordan pripretio Izraelu: Reagovaćemo

Izvor: B92, 16.Jan.2024, 22:11

Jordan pripretio Izraelu: Reagovaćemo

Premijer Jordana Bišer Kasavni rekao je da će se raseljavanje Palestinaca i promena statusa kvo na svetim mestima smatrati egzistencijalnom pretnjom.

Kasavni je rekao da je mirovni sporazum Hašemitske kraljevine sa Izraelom strateški izbor, ali bi masovno raseljavanje Palestinaca predstavljalo egzistencijalnu pretnju i Jordan bi bio primoran da odgovori ako Izrael preduzme takav korak, zajedno sa koracima koji menjaju status kvo na svetim mestima Jerusalima.

"Nadamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da nikada nećemo doći do te tačke", rekao je jordanski premijer tokom govora u Davosu. Jordanski premijer napominje da Aman ozbiljno razgovara o promovisanju sporazuma o vodoprivredi sa Izraelom.

"Danas, u postojećim uslovima, potpuno je nezamislivo da bilo koji jordanski ministar samo sedi na podijumu i ima takvu vrstu interakcije i transakcije sa izraelskim kolegom", kaže on, objašnjavajući odluku kraljevine da se povuče iz pregovora i ponovo pozivajući na prekid vatre u Gazi.

Kasavni sugeriše da će Jordan slediti put Nemačke i učestvovati kao treća strana u predmetu Međunarodnog suda pravde u kojem je Izrael optužen da je počinio genocid nad Palestincima u Gazi.

Ali Aman će se boriti na strani Južne Afrike, koja je donela slučaj, dok će Nemačka biti na strani Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.