Izvor: B92, 29.Jan.2012, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jordan nije 'zamena' za Palestinu"

Tel Aviv -- Politički vođa radikalnog palestinskog pokreta Hamas Kaled Mašal posetio je Jordan, prvi put otkako je proteran iz te zemlje 1999. godine.

Nakon razgovora s jordanskim kraljem Abdulahom je naglasio da Jordan neće postati zamena za domovnu Palestinaca.

"Sretni smo zbog ovog novog dobrog početka. Voljni smo da gradimo jake veze s Jordanom i njegovu bezbednost, stabilnost i interese", naveo je Mašal u saopštenju posle sastanka s monarhom.

On je takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kritikovao Izrael zbog navodnih pokušaja da Jordan učini zamenom za palestinsku državu. "Jordan je Jordan i Palestina je Palestina, insistiramo na obnovi palestinskih prava", istakao je Mašal kako prenosi AFP. Vođa Hamasa je doputovao u Jordan u pratnji katarskog prestolonaslednika šeika Tamima bin Hamada al-Tanija.

Poseta je, inače, planirana pre nego što su pobune izbile u Siriji, gde Mašal i rukovodstvo Hamasa živi u izgnanstvu.

I Jordan i Hamas su porekli glasine da je štab hamasovaca u sirijskoj prestonici napušten zbog tih nereda i nije se diskutovalo o premeštanju sedišta u Aman.

Diplomatski i obaveštajni izvori međutim navode da je Mašal (55), koji je u Damasku od 2001. godine, napustio svoj štab u tom gradu u kome je živeo u relativnoj sigurnosti nakon neuspelog pokušaja izraelskog Mosada da ga ubije u Amanu 1997. godine.

Jordan je nagovestio da će pružiti utočište porodicama rukovodstva Hamasa u Siriji, od kojih su mnoge jordanske. Kralj Abdulah je izrazio podršku Jordana Palestinskoj upravi i palestinskom pomirenju.

"Ujedinjenje palestinskog stava će ojačati palestinski narod i pomoći da se vrate njihova prava", rekao je kralj.

Analitičari navode da je ova poseta dobila podsticaj zbog nereda u regionu u kojima su prosperirali islamisti, nakon pobuna u okviru Arapskog proleća pre svega u Tunisu i Egiptu.

Jordanski kralj Abdulah, čija je zemlja potpisala mir s Izraelom 1994. godine nakon Egipta koji je to učinio 1979, je saveznik SAD i trenutno je u centru napora da se obnove izraelsko palestinski pregovori.

Monarh se inače smatra jakim pristalicom palestinskog predsednikaa Mahmuda Abasa vođe Fataha, rivala Hamasu.

Mašal je prošle godine postigao s Abasom sporazum o pomirenju dve glavne palestinske frakcije ali taj sporazum do sada nije primenjen.

On je najpre živeo u Kataru nakon obračuna jordanskih snaga sa Hamasom pod optužbom da šteti nacionalnim interesima Jordana, čiji je Mašal građanin.

Inače islamisti, glavna politička opozicija u Jordanu, predvode proteste na kojima se zahtevaju sveobuhvatne političke reforme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.