Joksimovićeva: Projekti za bolji život

Izvor: RTS, 22.Sep.2014, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimovićeva: Projekti za bolji život

U Centru za razmenu informacija o prekograničnoj ekonomskoj saradnji "Konekšn" u Vladičinom Hanu rade se veoma ozbiljni projekti koji se finansiraju iz evropskih fondova, a doprinose boljem životu građana u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, rekla je ministarka Jadranka Joksimović.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović je prilikom posete Vladičinom Hanu najavila da će projekat izgradnje Centra biti nagrađen na Četvrtoj nacionalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konferenciji o prekograničnoj saradnji koja će biti održana u Beogradu 26. septembra, prenosi Tanjug.

"Mislim da je veoma važno da promovišemo prekograničnu saradnju. Ovo je konkretan projekat, koji je finansiran iz prekogranične saradnje sa Bugarskom i važno je da nastavimo sa ovakvom vrstom promocije" kaže Joksimovićeva.

Ministarka je poručila lokalnim samoupravama da se maksimalno angažuju na radu na novim projektima za koje bi mogli da obezbede finansijsku podršku iz fondova.

"Danas smo videli jedan deo treninga za mlade preduzetnike. Koliko god to zvučalo apstraktno kada kažete da razvijate preduzetnički duh, uvek se postavi pitanje gde su pare? Nije sve uvek samo do para, nekada morate da budete spremni da znate šta vam je cilj, da znate šta hoćete", objašnjava Joksimovićeva.

Dodaje da je u Vladičinom Hanu videla mlade ljude i ne tako mlade koji su spremni da uče, da nešto urade.

"Sigurno će se naći novac, iz različitih fondova, a ako ne može svuda država da pomogne, tu su i fondovi Evropske unije. To moramo da cenimo kao država, a građani da razumeju zašto je važan put u EU", ocenjuje ministarka Joksimović.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović ističe da je u Centru za razmenu informacija o prekograničnoj ekonomskoj saradnji već urađen projekat Industrijske zone i da je opština otkupila šest hektara zemljišta.

"Izgradnja Industrijske zone u opštini Vladičin Han na 350 hektara je državni projekat koji će se realizovati možda u narednih 10 do 15 godina. Zato očekujemo pomoć države, jer su samo za rešavanje pravno - imovinskih odnosa potrebni basnoslovni iznosi koji mogu biti opterećujući za državu, a kamoli za ovu malu opštinu", kaže Mladenović.

Direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Biljana Stanković podseća da je projekat izgradnje "Konekšn" (Connection) centra u Vladičinom Hanu od predstavnika EU ocenjen kao jedan od najboljih u regionu.

Poziva privrednike sa juga Srbije da se aktivnije uključe u rad tog centra, jer mogu dobiti vrlo korisne informacije o korišćenju fondova EU.

Iz IPA fondova za dobre projekte 200 miliona evra

Srbija preko IPA fondova EU za besplatnu finansijsku pomoć zemljama kandidatima može da očekuje godišnje oko 200 miliona evra, ali pod uslovom da imamo dobro urađene projekte, objašnjava ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimovićeva objašnjava da je za 2014. godinu preko IPA fondova, gradovima i opštinama, na raspolaganju ukupno 180 miliona evra.

"Što se tiče IPA fondova, svake godine imamo oko 200 miliona evra. Ove godine, to je 180 miliona evra, ali dobar deo sredstava preusmerili smo za sanaciju poplava u Obrenovcu, Krupnju i ostalim područjima", kaže Joksimovićeva.

Napominje da je to iznos koji Srbiji svake godine stoji na raspolaganju i ističe da smo ta sredstva, procentualno gledano, dobro iskoristili.

"Međutim, kada pogledate strukturu iskorišćenih sredstava, moglo je biti bolje. Mislim da sredstva nismo dovoljno koristili za neke infrastrukturne projekte, koji su važni za lokalne samouprave, jer nismo bili pripremljeni", objašnjava Jadranka Joksimović.

Naglašava, međutim, da ima spremnih i manje spremnih opština.

Ukazuje da lokalne samouprave zato moraju da jačaju i da se pripremaju, jer od ove godine prvi put smo u situaciji da IPA fondove koristimo decentralizovano.

"Do sada je EU, koja odobrava sredstva, bila i ta koja sprovodi ceo postupak i preko koje sredstva idu. Od ove godine, taj novac će ući u naš budžet i mi ćemo biti odgovorni za trošenje, za reviziju i nadgledanje tih sredstava", kaže ministarka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.