Izvor: RTS, 16.Jan.2022, 10:07

Joksimović o referendumu: Ovo je važno pitanje koje nema veze za politikantskim pristupom

Ministarka Jadranka Joksimović rekla je za RTS da se danas ne održavaju izbori pre izbora. Ovo je važno pitanje koje nema veze za politikantskim pristupom koje su pojedine partije promovisale u ovoj kampanji, ovo je pitanje u kojem mi kao građani učestvujemo svojim glasom da osnažimo pravosuđe, da popravimo ono šta nije valjalo, kaže Joksimovićevaa.
Uoči referenduma, ministarka Jadranka Joksimović isticala je da su predložene promene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << važne najpre zbog građana Srbije i pozivala se na istraživanja koja govore o potrebi za nezavisnošću pravosuđa i suzbijanju političkog uticaja na pravosuđe.

Gostujući u Dnenviku RTS-a, ministarka Jadranka Joksimović rekla je da niko ne treba da misli da je ovo važno samo zbog evropskih integracija. 
"Ovo je pitnje o kome govorimo više od decenije, možda i dve decenije, jer na pitanje šta očekujete od procesa reformi, pa naravno i evropskih integracija, građani uvek kažu prvo - viši životni standard, vladavina prava, u smislu borbe protiv korupcije, fer pristupa pravdi i pravičnosti za svakog građanina Srbije, a to se postiže na ubrzan način i kroz proces evropskih integracija", rekla je Joksimovićeva.
Kaže da nema pritiska, niko ne treba da oseća da je ovo bilo kakva vrsta pritiska koji je nama neko nametnuo, ovo je stvar u koju smo ušli davno razgovarajući, pričajući, bilo je rešenja koja nisu prihvaćena pre par godina, pa smo ušli u još dublji, inkluzivniji,  participativniji proces sa svim zaintresovanim stranama.
"Ovo nije pitanje oko kojeg možemo da se izjasnimo kao građani na osnovu ličnih preferencija, ovo je stručno pitanje, pitanje ustavnog prava, pitanje koje će sudije i tužioci koji su učestvovali u proces kreiranja amandmana dati najbolji odgovor šta je to što mi treba da uradimo da sklonimo neprimereni i nepriličan upliv politike u rad sudova i tužilštva, i u okviru opsežne debate došli smo do ovih rešenja", rekla je ministarka.
Da li je kampanja bila stidljiva"Ako mene lično pitate, kada neko kaže da je protiv, onda moram da postavim pitanje protiv čega, da li je protiv unapređenja vladavine prave, to je onda apsurdno. Mogli bi da se uzmu u obzir neki teorijski pravni argumenti, teorija i akademska zajednica uvek mogu da debatuju da li je nešto moglo još bolje ili manje dobro", rekla je Joksimovićeva.
"Ako vama kažu oni koji se u svom radu suočavaju sa deljenjem pravde građanima i kažu da su ovo oblasti prava koje su morale da budu unapređene, time što će se izmestiti politika iz onoga što jeste podela pravde - zaista ne mogu da nađen razloge protiv", ukazala je ministarka Joksimović.
Pre 15 godina, odmah po usvajanju Ustava iz 2006, Venecijanska komisija je sugerisala potrebu za njegovom promenom. Na tome se radi od 2013. i Srbija se obavezala na promenu do početka 2018. godine.
Joksimovićeva kaže da nije u pitanju kašnjenje, jer za demokratiju nikad nije kasno.
Za demokratiju i za no što je jedan dobar dan za demokratiju u Srbiji i za jačanje institucija i jačanje poverenja građana i povratak poverenja građana u snažne institucije, a posebnu u treću granu vlasti, sudstvu, koja je navažnija za građane u najvećem broju situacija - nikada nije kasno za to, rekla je ona.
Prema njenim rečima, ako se nešto odužilo to je da bi se došlo do najboljeg rešenja i da bi se uključili svi oni koji imaju šta da kažu na ovu temu.
"Danas nisu izbori pre izbora, ovo je važano pitanje koje nema veze za politikantskim pristupom koje su pojedine partije promovisale u ovoj kampanji, ovo je pitanje u kojem mi kao građani učestvujemo svojim glasom da osnažimo pravosuđe, da popravimo ono šta nije valjalo, iz reforma 2009. godine, koja je koštala ovu državu ne samo finansijski, već na taj način što je upliv politike znatno otupeo oštricu države za borbu prtiv korupcije i organizovanog kriminala", kaže ona.
Ako se ne izglasaju ustavni amandmani - koliko bi se usporile integracijeSmatra da to ne bi bila dobra stvar da se pokaže - zamislite da smo društvo nezrelo jačanju vladavine prava.
"Nastavićemo sa onim što unapređuje demokratiju u Srbiji. Verujem da su naši građani potpuno zreli, pametni i dorasli jendoj strukturnoj, dubokoj promeni kao što verujem da su sudije i tužici dorasli za širenje njihove nadležnosti i nezavisnosti", dodala je Joksimovićva.
Rekla je da veruje u pozitivan ishod.
Prema njenim rečima, ovo je jedno od najvažnijih stubova za reformu u oblasti pravosuđa.
"Ako bismo danas izglasali ove ustavne amandmane i oni postali ustavne odredbe, onda mormao da usvojimo čitav set pravosudnih zakona koji će omogućiti da se sve što je najbolje  implementira, da se primni. To ćemo raditi sa najvišim evropskim standardima i pravnim standardima", istakla je ministarka.
Govoreći o izlaznosti, Joksimovićeva kaže da veruje u zrelost i ozbiljnost građana, da znaju da ovo nije politikantstvo, da nema veze sa stvarima koje su se širile kao lažne informacije, ovo je važno za unapređnje demokratije, institucija  i poverenja ljudi u institucije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.