Joksimović iskomentarisala izjavu Minićke: Osavremenite i inovirajte rad evropskog pokreta, a za MEI ne brinite!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Avg.2020, 14:57

Joksimović iskomentarisala izjavu Minićke: Osavremenite i inovirajte rad evropskog pokreta, a za MEI ne brinite!

Joksimović je ocenila da su brzina puža i letargija najbolji samoopis koji su dali sebi predstavnici Evropskog pokreta koji misle deceniju i više da su nedodirljivi

Ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović, komentarišući izjavu predsednika Evropskog pokreta u Srbiji Jelice Minić u kojoj je ocenila da je rad MEI letargičan, a evropski put Srbije ide brzinom puža, poručila je da "jedino ko je uspešno godinama letargičan je Evropski pokret, koji dobro oseća >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je izgubio kredibilitet i zamajac jer se napunio letargičnim predstavnicima nekadašnje proevropske umišljene avangarde koji misle da su samoizabrani i pozvani da vode evropski proces".

jer nose svetlost evropske ideje koja ih je davno prevazišla.

- Uglavnom su otišli iz državnog sistema onda kada se pokazalo da nemaju dovoljno inoviranog znanja, talenta a ni marljivosti i energije da prate obuhvatan i strateški širok okvir poslova koji je pratila i izmenjena struktura, od kancelarije u Ministarstvo - rekla je Joksimović i dodala da su "propovednici i kritičari brzine evropskog puta Srbije držali vodeću ideju evropskih integracija koju su navodno promovisali i zagovarali na nivou kancelarije?"

- Dakle, bez striktne i jasne strukture koja će imati kapacitet da koordinira ukupan proces pregovora, koordinaciju aktivnosti na interresornom nivou i programiranje IPA fondova i pripreme za strukturne fondove. Pa im se nije posebno dopalo što je ministarstvo formirano u punom kapacitetu 2017. godine i što im ministar nije po volji, jer njihov kružok je izgubio svoju umišljenu pripadajuću misiju - istakla je Joksimović.

Joksimović je naglasila da su misiju sprovodili tako da je trebalo da prođe 14 godina od 2000. da se otvore zvanični pregovori sa EU, i to ne za vreme političke strukture koje Evropski pokret i njihov predsednik Minić podržava. Jer su od reformi sprovodili jedno veliko ništa. Ali smo mi kao stranka koja je okosnica Vlade i te 2014. i Vučić kao tadašnji premijer a sada predsednik, i ja kao resorni ministar od 2014. do danas, započeli najznačajnije i suptinske reforme, otvorili u ranoj fazi poglavlja 23 i 24, i to u trenutku kada je neuporedivo zahtevniji proces i nepopularnija bila politika proširenja u odnosu na period kada su je oni vodili, i kada ništa od povoljnih okolnosti toga vremena nisu znali a ni hteli da iskoriste na dobrobit građana i Srbije.

Dakle, uspeli smo u takvim nepovoljno izmenjenim okolnostima da otvorimo najteža poglavlja, da pored više od polovine otvorenih poglavlja imamo pripremljenih prgovračkih pozicija spremnih za otvaranje, da smo označeni kao prednjačeća država tzv. frontraner u Kredibilnoj strategiji proširenja iz 2018., da smo više puta nagrađeni za odlične performanse u programiranju IPA fondova, koji su oni nekadašnji eksperti i političari - nad čijim izlaskom iz sistema državne uprave lamentira Minićka, držali toliko nevidljivo i netransparentno da gotovo niko nije od građana ni lokala ni znao za njih.

Joksimović je istakla da danas građani i te kako znaju za IPA fondove, za konkretne projekte, sve do lokalnog nivoa.

A i da kažem gospođi Minić, sa nekadašnjom karijerom u Ministarstvu spoljnih poslova i po regionu vođenom po poznatim obrascima "naslednika", a koje obrasce je izgleda teško, ali i moguće i izvodljivo ograničiti i uvesti čist meritokratski princip kako i priliči demokratskim društvima, da sam u životu sve samo nisam letargična, što znaju u sistemu naše državne uprave, a da ne budem skromna, i širom evropskih prestonica. I to se uvažava i poštuje, posebno rad Ministarstva za evropske integracije. Prema tome, predsedniku i članovima Evropskog pokreta preporučujem više rada i energije, više znanja i čitanja, a manje lamentiranja nad protokom vremena koje traži nove načine komunikacije, rada i veština.

I naučite da su evropske integracije posao za celo društvo a ne za samopozvanu elitu, a i osvrnite se oko sebe - nije više 2005. I kad god imate neku korisnu ideju, slobodno se obratite i MEI za bilo kakvu podršku. Jer kao što rekoh, evropske integracije su proces saradnje i sinergija za sve zainteresovane aktere u društvu, a ne posed izabranih i polje za političarenje. A, ako tako shvatate svoju misiju, i odgovor ćete uvek dobiti, jer to je demokratija i evropska vrednost. Dakle, osavremenite i osvežite i inovirajte rad Evropskog pokreta, a za MEI ne brinite, mi svoj posao radimo posvećeno, odgovorno i veoma ažurno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.