Joksimović i Šib: Srbija pokazuje napredak u reformama

Izvor: RTS, 26.Sep.2018, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović i Šib: Srbija pokazuje napredak u reformama

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom o evrointegracijama Srbije i nastavku međusobne saradnje u tom procesu, efektima reformi koje se tokom pristupnih pregovora sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima.
Na sastanku je ocenjeno da su odnosi dve države na visokom novou, da postoji obostrana opredeljenost za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jačanje sveukupne saradnje, da je Nemačka značajan ekonomski i politički partner Srbije i važna podrška u procesu EI. 

Zahvaljujući na tome, ministarka je istakla da je, u poslednjih 15 godina, ta država opredelila više od 1,6 milijarde evra bespovratnih sredstava za brojne razvojne projekte i našoj zemlji, navedeno je u saopštenju.
Jadranka Joksimović upoznala je Tomasa Šiba sa planovima u procesu pristupanja. Očekuje da do kraja godine – do kada Austrija predsedava savetom EU, otvorimo neka od poglavlja za koja smo tehnički spremni. 
Obavestila je ambasadora da su ranije pripremljene pregovaračke pozicije za poglavla 9 –finansijske usluge, 18 – statistika, 17 – ekonomska i monetarna unija, da smo nedavno poslali pregovarčke pozicije za poglavlja 2 – sloboda kretanja radnika i 4 – sloboda kretanja kapitala i da su u pripremi još neka poglavlja.
Srbija, reformama koje se sprovode pridaje izuzetan značaj, jer su one – kroz primenu evropskih vrednosti, u funkciji poboljšanja standarda građana i izgradnje moderne države, rekla je Joksimovićeva. 
Ona i Šib, saglasni su da su u tom smislu, posebno važne reforme u poglavljima 23 i 24 –oblasti pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda. 
Prihvaće preporuke Venecijanske komisije 
Ministarka je naglasila da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate. 
Joksimovićeva je obavestila Šiba da je Vlada usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kao i Zakon o zaštiti podataka ličnosti i da je u finalnoj priremi Zakon o sprečavanju korupcije. To je, kako je navela, važan set zakona iz poglavlja 23, što je od velikog značaja za države članice koje na osnovu napretka u ovim oblastima donose odluku o otvaranju novih.
Ambasador Tomas Šib potvrdio je da je Nemačka primetila napredak u poglavlju 23, što će biti od značaja za odluku o otvaranju drugih poglavlja. Pohvalio je ekonomske reforme i stabilan makroekonomski okvir Srbije. 
Rekao je da će Nemačka nastaviti da podržava evrointegracije Srbije – zasnovane na ispunjenju kriterijuma, pošto se, kako je naveo, zalaganjem za stabilnost regiona, koja utiče i na stabilnost EU, odnosom prema procesu EI i rezultatima reformi pokazala kao ozbiljan kandidat za članstvo u Uniji. 
Ukazao je i da se Srbija, konstruktivnim stavom prema migrantskoj krizi, terorizmu i drugim pitanjima važnim za EU, dokazala kao njen značajan i pouzdan partner, navedeno je u saopštenju.
Ružić i Šib o reformi javne uprave u Srbiji
Sa Tomasom Šibom o reformi javne uprave u Srbiji razgovarao je i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. 
"Nadamo se nastavku ove veoma važne podrške Ministarstvu u reformi javne administracije, kako bismo bili efikasniji, profesionalniji, moderniji za naše građane“, rekao je Ružić.
Aktuelni projekat, vredan pet miliona evra, namenjen je najviše za podršku primeni Zakona o opštem upravnom postupku, koji je uveo obaveznu razmenu podataka iz službene evidencije među službenicima, navedeno je u saopštenju.
Sagovornici su se složili da je saradnja dve zemlje na visokom nivou, kao i da je snažna podrška Nemačke kroz projekte jasan simbol opredeljnosti za jačanje sveukupne saradnje i podrške u procesu evrointegracijama.
S obzirom da se ove godine održavaju i izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, 4. novembra, kao i da je u prvoj polovini ove godine znatno izmenjen zakonodavni okvir manjinskih politika, ambasador je istakao da je veliki posao učinjen i da je vidljiva posvećenost Srbije zaštiti nacionalnih manjina.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Joksimović očekuje otvaranje još poglavlja do kraja godine

Izvor: N1 televizija, 26.Sep.2018

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom o evrointegracijama Srbije i nastavku saradnje u tom procesu, efektima reformi koje se tokom pristupnih pregovora sprovode, situaciji u regionu i bilateralnim odnosima...Na sastanku...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.