Joksimović danas u Briselu sa Hanom

Izvor: B92, 27.Sep.2017, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović danas u Briselu sa Hanom

Brisel -- Ministarka za evrointregarcije Jadranka Joksimović danas će se u sedištu Evropske komisije sastati sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Joksimović i Hanće potpisati deo sektorske budžetske podrške u vidu 27,5 miliona evra bespovratnih EU sredstava za reformu obrazovnog sistema u Srbiji.

Ona se u utorak sastala sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Dejvidom Mekalisterom, kao i sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ambasadorima država članica EU akreditovanim u Briselu, predstavnicima Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove.

Nakon sastanka sa Mekalisterom, Joksimović je izjavila da Srbija sada ima izvesniju evropsku budućnost na koju su uticale unutrašnje reforme u zemlji, strategija predsednika EK Žan-Kloda Junkerova o proširenju, ali i najavljeni kontinuitet u nemačkoj spoljnoj politici i politici prema Balkanu.

Mekalister je rekao da će Nemačka, bez obzira ko formira vladu u Berlinu, nastaviti sa politikom približavanja Zapadnog Balkan i Srbije EU.

Joksimović je ambasadore zemalja članica EU obavestila o svemu što Srbija radi u pogledu reformskih procesa u zemlji, na prvom mestu kada je u pitanju vladavina prava, a razgovaralo se i o otvaranju novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

"Mi verujemo da do kraja ove godine možemo da otvorimo bar tri poglavlja. Da li će biti organizovana jedna konferencija u oktobru, a jedna u decembru ili će sva spremna poglavlja sačekati decembar to je pitanje i dogovora i administrativnih procedura izmedju zemalja članica. Dobra vollja postoji i verujem da ćemo nastaviti pozitivan trend u pogledu otvaranja pregovaračkih poglavlja", naglasila je Joksimović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.