Joksimović: Politička odluka Hrvatske

Izvor: B92, 12.Dec.2016, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Politička odluka Hrvatske

Brisel -- Ministarka bez portfelja za evropske intergacije Jadranka Joksimović izjavila je da, po svemu sudeći, poglavlje 26 neće biti otvoreno zbog blokade Hrvatske.

"To je politička odluka Hrvatske", rekla je Joksimovićeva za RTS i dodala da premijer Aleksandar Vučić neće prisustvovati međuvladinoj konferenciji ako tako budu ostale stvari.

"Mislim da je to ispravna odluka premijera", rekla je Joksimović i dodala da dugo nije videla premijera tako nezadovoljnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ljutog, navodeći da se tako osećaju svi u delegaciji jer ne postoji razlog da se ne da saglasnost za otvaranje poglavlja 26.

Na pitanje koji su zahtevi Hrvatske, Joksimović je rekla da su oni potpuno neuobičajeni, da nemaju veze sa pregovaračkom praksom i da su tražili dodatne garancije za obrazovanje na jeziku nacionalnih manjina.

Ona je istakla da je Srbija to već regulisala, između ostalog i kroz Akcioni plan za nacionalne manjine.

Kako je rekla, nema tu mnogo "evropskih standarda", radi se o političkoj nameri.

"Ovo je jedna praksa koja postaje zabrinjavajuća, postaje učestala i ja tu ne vidim ništa osim loše političke namere Hrvatske. Mislim da u budućnosti to može da bude zabrinjavajuće", rekla je Joksimović.

Joksimović je ponovila reči nemačke kancelarke Angele Merkel da Srbija i Hrvatska bilateralna pitanja treba da rešavaju biletaralno, navodeći da ne vidi da se čak radi ni o bilateralnim pitanjima.

Govoreći o poglavljima 5 i 25 koja će biti otvorena, Joksimović kaže da će poglavlje 5 doprineti da se Srbija efikasnije bori protiv korupcije koja postoji u sistemu javnih nabavki u javnom sektoru, a da će poglavlje 26 mladim naučnicima omogućiti pristup fondovima.

Ona je istakla da Srbija ostaje privržena reformama, stabilnosti u regionu i evropskom putu.

Da je Srbija iskreno posvećena evropskim integracijama, Joksimović je ilustrovala time što, kako je rekla, premijer dolazi na otvaranje poglavlja, što inače nije praksa.

Rekavši da su poglavlja 25 i 26 najlakša i da je trebalo da ona sutra budu otvorena i zatvorena, Joksimović je izrazila nezadovoljstvo što se to neće dogoditi.

Joksimović je navela je da je s druge strane visoka predstavnica EU Federika Mogerini u razgovoru sa premijerom pohvalila ekonomske reforme u Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.