Joksimović: Država mora da stvori uslove za paradu ponosa

Izvor: NTV.rs, 12.Sep.2014, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Država mora da stvori uslove za paradu ponosa

BEOGRAD – Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da država treba da podrži ustavom garantovana prava manjinskih grupa, uključujući LGBT zajednicu, i da ima obavezu da osigura održavanje predstojeće „Nedelje ponosa“.
„Mislim da treba dati podršku, jednostavno da pokažemo da je država u stanju da zaštiti jednu grupu. Individualna opredeljenja su stvar pojedinca, mi kao država imamo obavezu da stvorimo uslove za to >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << i ja verujem da ćemo to uspeti ovoga puta“, rekla je Joksimović gostujući na Radio-televiziji Srbije.
Prema njenim rečima, društvo, koja se suočava sa ekonomskim problemima i sveobuhvatnim procesom reformi, treba „relaksirati“ od suvišnih napetosti i neke teme, kao što je pravo LGBT populacije na održavanje javnih manifestacija, treba prosto shvatiti kao zakonsku obavezu.
Joksimović se osvrnula i na jučerašnju izjavu budućeg evropskog komesara za susedsku politiku, koji će biti zadužen i za proširenje, Johanesa Hana da u dogledno vreme neće biti prijema novih članica.
Prema njenim rečima, u interesu Srbije je da proces reformi ne gubi na kvalitetu zbog brzog ulaska, a vlada je projektovala da domaći pravni sistem bude usklađen sa pravnim tekovinama EU do 2018. godine, kako bi se 2020. moglo računati na prijem u članstvo.
Joksimović je istakla i značaj jučerašnje posete delegacije Komiteta za proširenje Saveta EU (COELA), koji, kako je rekla, predstavlja prvi filter za političke izveštaje o napretku Srbije.
„Njihov komentar bio je da nisu ni u jednoj zemlji videli takvu ozbiljnost i fokusiranost čitave vlade na reformski proces“, rekla je Joksimović.
Povodom nedoumice u javnosti da li će prvo poglavlje koje će biti otvoreno u pregovorima sa EU biti poglavlje 32 (finansijska kontrola), Joksimović je objasnila da je Srbija spremna, ali da sve zemlje EU moraju a se usaglase da li će i kada biti otvoreno to poglavlje.
„Mi smo sa naše strane sve uradili, postoje zemlje koje kažu da poglavlje 32 može da se otvori ali uz evidentni napredak u implementaciji briselskog sporazuma. Mi hoćemo da nastavimo dijalog, ali ne zavisi sve od nas. Mislim da su svi razumeli da ne bi bilo fer usporavati Srbiju u jednom tehničkom procesu jer nije uvek sve do nas“, kazala je Joksimović.
12.09.2014 09:01
Foto Tanjug/T. Valič

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Joksimović: Država mora da stvori uslove za paradu ponosa

Izvor: Prva.rs, 12.Sep.2014

"Mislim da treba dati podršku, jednostavno da pokažemo da je država u stanju da zaštiti jednu grupu. Individualna opredeljenja su stvar pojedinca, mi kao država imamo obavezu da stvorimo uslove za to i ja verujem da ćemo to uspeti ovoga puta", rekla je Joksimović gostujući na Radio-televiziji...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.