Joksimović: Dobar dan u EP za Srbiju

Izvor: Press, 11.Mar.2015, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Dobar dan u EP za Srbiju

Ministarka bez protfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović pozdravila je današnje usvajanje rezolucije o napretku Srbije u Evropskom parlamentu (EP) i istakla da usvajanje amandmana hrvatskih poslanika ne može zaseniti činjenicu da je ovo bio dobar dan za Srbiju.
Joksimović je, u izjavi Tanjugu, ukazala da ne treba pridavati preveliki značaj usvajanju amandmana hrvatskih poslanika. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<

Ona je rekla da je za amandman glasalo 347, a protiv 319 poslanika, što pokazuje da je Srbija u dobroj meri uspela da našu argumentaciju prezentuje.

Hrvatska, kako je podsetila, je član EU i ima svoje stalne poslanike u EP, što daje izvesnu prednost u lobiranju i pružanju informacija.

"Ovo ni na koji način ne treba da baci senku, odnosno zaseni što je suština, a to je da je zaista bila dobra debata o Srbiji, da je Rezolucija vrlo izbalansirana, da su date otvorene preporuke za otvaranje pregovora o poglavljima ove godine, kao i da je Srbija podržana u daljim nastojanjima da u reformama unapredi proces evropskih integracija", istakla je Joksimović.

Ona je kazala da se znalo da će biti tesan odnos snaga u EP oko amdnmana koji su podneli hrvatski poslanici, a koji glasi da se Srbija poziva da razmotri svoj zakon o nadležnosti za ratne zločine. Kako amandman kaže nama nije teško - razmotrićemo zakon, s tim što smo potpuno uvereni i znamo, kao i većina poslanika u EP, da je naš zakon u skladu sa evropskim standardima.

Brojne druge države, kako je istakla, imaju istu takvu jurisdikciju.

Joksimović je kazala da očekuje da se i Evropska komisija oglasi i na neki način uključi kako bi imali mišljenje u kojoj meri je naš zakon jedan deo evropske prakse.

"Možemo uvek i uz ekspertsko mišljenje da pokažemo jasno da su argumenti na našoj strani", podvukla je Joksimović konstatujući da je "ovo bio dobar dan u EP za Srbiju".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.