Johan Sebastijan Bah − neshvaćeni kompozitor

Izvor: Studnel.com, 28.Jul.2015, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Johan Sebastijan Bah − neshvaćeni kompozitor

Bah potiče iz izuzetne muzičke porodice. Nažalost, ostao je siroče sa devet godina, te je brigu o njemu preuzeo njegov brat Johan Kristofer Bah. Još kao dete voleo je da prepisuje dela velikih muzičara. Pored violine svirao je i orgulje. Najveći deo života proveo je u Lajpcigu i pored toga što ga većina kolega nije dovoljno cenila.
Bah se smatra najizrazitijim predstavnikom baroka i najvećim majstorom instrumentalne polifonije. Njegov stvaralački opus je izuzetan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << ali nažalost nisu sva njegova dela sačuvana. Komponovao je za klavir i orgulje, ali su poznata i njegova dela za orkestar, kao i veći broj sonata za flautu i čembalo. Veći deo svoje muzičke karijere Bah je posvetio stvaranju duhovne muzike, a Božićni oratorijum je ostao zapamćen kao jedna od najlepših kompozicija. Takođe je poznat i po svojim vokalno-instrumentalnim delima Kantata o lovu, Kantata o kafi, Magnifikat, Pasija po Mateju i mnogim drugim. Njegove kompozicije se i danas izvode, a publika ima čast da uživa u izvođenju njegovih dela baš kao nekada.
Ženio se dva puta i imao je dvadesetoro dece. Njegovi sinovi su postali istaknuti muzičari, a najpoznatiji je bio Karl Filip Emanuel Bah. Bahove ćerke su se suočile sa brojnim preprekama na putu ostvarenja muzičke karijere, zato što tada nije bilo uobičajeno da žena bude uspešna na tom polju. Pored toga, pretpostavlja se da su skoro sve imale predivan glas i da su se bavile pevanjem.
Izvori: klasicar.com, znanje.org.


bahkompozitorna danasnji dan

Nastavak na Studnel.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.