Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joga po meri

Lotos, pozdrav Suncu, kobra... Joga se ne svodi na nazive položaja! Neke metode stavljaju akcenat na disanje, druge na meditiranje ili pevanje, takozvano čantovanje. Odaberite onu koja vam najviše odgovara.

Hoćete da spojite opuštanje i fizički napor

Tehnika: Aštanga joga se zasniva na kontroli disanja. To je snažna i energična joga, koja omogućava da se dinamični položaji povezuju u postojanom ritmu.

Efekti: Ova joga povećava izdržljivost i elastičnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i podstiče kruženje energije. Oslobođeno napetosti, telo jača i postaje elastično već posle osme seanse. Pošto zahteva koncentraciju, donosi smirenost i spokojstvo.

Idealna je za one koji žele da spoje sport i opuštanje. Ova tehnika zahteva određenu elastičnost mišića.

Hoćete da počnete polako

Tehnika: Ijengar joga usredsređuje svu pažnju na položaj i savršenu kontrolu tela. Pomoću raznih rekvizita (drvene ploče, elastični kaiševi, jastučići punjeni peskom), možete da zauzmete svaki položaj, bez obzira koliko ste razgibani.

Efekti: Ako se pravilno izvode, ovi pokreti otklanjaju nedostatke: smanjenu elastičnost zglobova i mišića... Ova verzija joge nam takođe pomaže da postanemo svesni pojedinih delova svoga tela.

Idealna je za početnike koji nisu dovoljno razgibani. Vežbe se izvode polako, što svima omogućava brz napredak.

Hoćete da se oslobodite napetosti

Tehnika: Joga mantra je metod hindu meditiranja zasnovan na „čantovanju" i zvučnim vibracijama. Pomaže nam da poboljšamo disanje.

Efekti: Ponavljanje mantre „aum" stvara vibraciju koja masira kičmeni stub. Dostiže se stanje opuštenosti slično onom koje se postiže meditacijom i opušta se solarni pleksus.

Pošto ne insistira na fizičkoj aktivnosti, privlači ljubitelje čantovanja i relaksacije koji teže postizanju unutrašnjeg mira.

Hoćete da se oslobodite stresa

Tehnika: Joga nidra nam pomaže da naučimo da opustimo svaki deo tela, koncentrišući se na slike koje nam predlaže učitelj, čiji nas glas vodi.

Efekti: To je odličan metod za opuštanje. Pomaže nam da se postepeno oslobodimo fizičke i psihičke napetosti i da ponovo uspostavimo kontakt sa svojom energijom i identitetom.

Ako ste pod stresom ili ste razdražljivi, ova joga će vam pomoći da se potpuno opustite, pod uslovom da dozvolite učitelju da vas vodi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.