Jod neophodan za funkcionisanje organizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2021, 18:13

Jod neophodan za funkcionisanje organizma

Jod nam nije potreban samo za rad štitne žlezde već i za optimalno funkcionisanje čitavog organizma. Njegova osnovna uloga je da pomaže sintezu tiroidnih hormona, ali nezamneljiv je i u odbrani od infekcija, što je veliki doprinos imunitetu, poručuju stručnjaci i dodaju da se Jod smatra i prirodnim antibiotikom.

Receptori za jod nalaze se u lekucitima, pa nam jod tako pomaže u borbi protiv infekcija. Osim toga, baš poput vitamina C, deluje i kao snažan antioksidans. Zato >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se kaže da jača odbrambenu moć imunog sistema pomažući mu da se oslobobodi štetnih materija.Kada ga ima dovoljno, drži autoimuna oboljenja pod kontrolom, štiti organizam od invazije mikroba, naročito u organima za varenje, i utiče na stvaranje T-ćelija imunog sistema.

Međutim, organizam nije u stanju sam da proizvede Jod, već ga je potrebno unositi hranom ili vodom.Čak ga organizam bolje iskorišćava iz vodenog rastvora.

Osim u jodiranoj kuhinjskoj soli, jod možemo pronaći u ribi, naročito plavoj, svim morskim plodovima i algama, ima ga i u brusnicama, piletini, ćuretini, vodi koja u svom sastavu ima prirodno rastvoren jod.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.