Jevtić: Pojedinačne akcije teško predvideti

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jul.2016, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: Pojedinačne akcije teško predvideti

Pokušaj integracije muslimana u nemuslimanski poredak gotovo je nemoguća misija, ocenjuje profesor na Fakultetu političkih nauka Miroljub Jevtić, koji u tom svetlu gleda i poslednje terosrističke napade, u Nici i Minhenu.

Jevtić istovremeno ukazuje da je obaveštajnim službama teško da predvide akcije pojedinaca.

On u izjavi Tanjugu navodi da je napad u Nici vrlo jasan i da je bio islamistički motivisan, dok je za napad u Minhenu još mnogo otvorenih pitanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Kako kaže, veoma je zanimljivo u vezi s napadom u Minhenu da je policija saopštila da se radi o 18-ogodišnjaku, Nemcu iranskog porekla, bez da je pomenula veroispovest i saopštila ime i prezime.

Kako objašnjava, islamistički napadi su izrazito antišiitski orijentisani, a Iran je zemlja koja ima 90 do 95 odsto Šiita, ali ima pet odsto sunita.

"Zato je važno versko poreklo počinioca, ako je on uopšte počinilac napada. Ako se radi o Šiitu ne bi bilo logično da učestvuje u napadu koji je u funkciji ostvarivanju ciljeva Islamske države. Međutim ništa nije isključeno jer on živi u Nemačkoj i moguće je da je tu dobio drugačiju percepciju islama, nego što su imali njegovi roditelji", naveo je Jevtić.

On smatra da je napad na tržni centar u Minhenu bio neka vrsta islamizma, ukazujući da Evropa nije područje koje je bilo podložno takvim vrstama ubistava kakva su se dešavala u SAD, a koja su bili izazvana motivima koji nemaju veze sa politikom.

Govoreći o integraciji muslimana u zapadnoevropske zemlje, Jevtić kaže da to nije moguće očekivati zato što je islam politička religija i ima političku viziju i opciju, što je opcija i Islamske države.

"Neko ko se integrisao je prestao da bude musliman. Evropski političari ne žele da shvate da integracija muslimana u evroamerički sistem vrednosti nije moguća, a da ne prestanu da budu muslimani“, podvukao je on.

Jevtić ističe da muslimani kada prihvate evropski sistem vrednosti prestaju da budu muslimani, jer biti musliman podrazumeva određene obaveze - hrana, piće, porodični odnosi imaju svoje osobenosti.

“U Islamu je stvar vrlo jasna a to je da svaki musliman koji odbije da prihvati bilo koju obavezu iz Šerijatskog prava prestaje da bude musliman, a takav se osuđuje na smrt. Pokušaj integracije muslimana u nemuslimanski poredak je, zbog toga, kvadratura kruga", uveren je Jevtić.

Kada je reč o mladim muslimanima, koji su odrasli i često se i rodili na zapadu, njih su, prema rečima Jevtića, roditelji vaspitavali da su muslimani.

"Između ostalog, čuli su da muslimani moraju da žive u određenom političkom poretku. U isto vreme se suočavaju sa hipokrizijom, masom muslimana koji govore da su muslimani, a ponašaju se antiislamski. Kada se pojavi jedna ličnost, kao što je kalif Ali Bagdadi, koji je rekao da će napraviti Islamsku državu, oni osećaju potrebu da mu pomognu", objašnjava motive za radikalizaciju.

Zbog toga navodi da je teško predvideti akcije pojedinaca, što je, dodaje, Nemačka "okusila" u više navrata.

S tim u vezi je podsetio na slučaj Albanca Arida Uku koji je na jednom aerodromu ubio američke vojnike, a koji je bio potpuno slobodan strelac, koji se na napad odlučio prethodne večeri kada je gledao na televiziji kako američki vojnici ubijaju muslimane.

"Takve pojedince, koji kreću u takve akcije, nije moguće kontrolisati. Moguće je samo kontrilisati organizovane akcije, koje se pripremaju mesecima unapred, jer to podrazumeva da policijske organizacije uz pomoć svojih špijuna mogu da prodru u delove organizacije i osujete operaciju", naveo je Jevtić.

Kad je reč o Balkanu, naglašava da Srbija ne spada u zemlje koje su izrazite mete, jer tu spadajudržave koje se direktno bore protiv Islamske države.

"Međutim, Islamska država je preko svojih klipova i poziva koje je lansirala preko Interneta pozvala muslimane da u svim zemljama gde žive nanose nemuslimanima ljudske gubitke, vrše teroristicke akte, a posebno je u svom političkom projektu markirala Srbiju, ali i Sloveniju i čak Austriju kao integralne delove Islamske države. S te strane mi predstavljamo metu". navodi Jevtić ukazujući da postoji mogućnost da oni koji prihvataju ideje Islamske države poslušaju poziv te organizacije.

O tome bi, upozorava, srpska javnost i državni organi trebalo ozbiljno da vode računa, uz opasku da su napravljene ozbiljne greške time što je, prema njegovim informacijama, na obodima Beograda napravljena "vehabijska zajednica", koja se doselila s Kosova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.