Jevtić: Brže rešavati nagomilane probleme povratnika i raseljenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2020, 17:04

Jevtić: Brže rešavati nagomilane probleme povratnika i raseljenih

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izjavio je danas da će akcioni plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma, čiji je deo Skopski proces, u velikoj meri doprineti sprovođenju dela dokumenta koja se tiče obezbeđivanja trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljene.

Jevtić je to rekao na sastanku kome su prisustvovali šefovi misija OEBS -a i UNHCR -a Jan Bratu i Erol Arduk, a čija je tema bila povratak i integracije raseljenih u okviru regionalne inicijative >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Skopski proces" i sprovođenja Koncept dokumenta koji su usvojili Beograd, Priština, Skoplje i Podgorica.

"Ono što je veoma važno kada je u pitanju regionalni proces o pronalaženju trajnih rešenja (Skopski proces), jeste da je kosovska vlada nedavno usvojila Akcioni plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma, čiji je deo Skopski proces, što će u velikoj meri doprineti sprovođenju 12. tačke sporazuma koja se tiče obezbeđivanja trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljene", kazao je ministar.

Dogovoreno je da četiri delegacije održe sastanak tehnike radne grupe u okviru Skopskog procesa polovinom novembra, bliže upoznaju Kabinet premijera i Komisiju za prava i interese zajednica i povratak sa planovima u okviru Skopskog procesa kako bi se što pre realizovale preuzete obaveze i rešili nagomilani problemi povratnika i raseljenih.

U cilju rešavanja pitanja Roma, Aškalija i Egipćana koji su se vratili iz Severne Makedonije i Crne Gore, a kojima je Ministarstvo za zajednice i povratak obezbedilo privremeni smeštaj, dogovoreno je održavanje video sastanka sa gradonačelnicima pojedinih opština kako bi se ubrzalo pitanje dobijanja građevinskih dozvola i dodela parcela za izgradnju kuća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.