Jevreji protiv plana Mađarske

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevreji protiv plana Mađarske

Budimpešta -- Jevrejske organizacije širom sveta pozvale su Budimpeštu da odustane od izgradnje velikog spomenika povodom 70. godišnjice nemačke invazije Mađarske marta 1944.

Vlada je početkom januara najavila plan da napravi veliki spomenik koji će "podsećati na tragičnu nemačku okupaciju" i na "sve mađarske žrtve", a biće postavljen "u memorijalnoj godini koja označava 70. godišnjicu holokausta", prenosi sajt www.stljewishlight.com.

Planirani spomenik činila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi figura orla s nemačkog grba kako se obrušava na arhanđela Gavrila koji simbolizuje - Mađarsku.

Jevrejske organizacije i drugi kritičari tog plana smatraju da vlada premijera Viktora Orbana želi da smislom i izgledom spomenika umanji odgovornost mađarske vlasti i trupa za tadašnje stradanje Jevreja.

Mađarska proletos obeležava 70. godišnjicu deportacije više od 430.000 mađarskih Jevreja u nacističke logore tokom samo nekoliko meseci posle nemačke okupacije.

Jevrejske organizacije ukazuju da su i Mađari učestvovali u masovnom ubijanju Jevreja pre 70 godina, te to mora odraziti i spomenik.

Mađarska je pod diktaturom Mikloša Hortija bila saveznica nacističke Nemačke, ali je Horti sve do nacističke okupacije Mađarske marta 1944. odbijao da Hitleru izruči stotine hiljada Jevreja koji su živeli u Mađarskoj.

Hortijev režim je potom doneo anti-jervrejski propis na osnovu kojeg je 100.000 Jevreja odvedeno na "prinudni rad", a 20.000 predato Nemcima koji su ih ubili. Za prvih osam nedelja nemačke okupacije, 437.000 Jevreja je iz Mađarske deportovano u logor smrti Aušvic-Birkenau i ubijeno.

Uz to, odredi smrti mađarske nacističke partije su u to vreme streljali na obalama Dunava hiljade Jevreja ili ih prisilili da sami skaču u zaleđenu reku.

Planirani spomenik na budimpeštanskom Trgu slobode bio bi prekoputa "Spomenika žrtvama komunizma" čime se, kažu jevrejske organizacije, "neosnovano porede holokaust i komunistička represija".

Na tom trgu su i Ambasada SAD i Spomenik Ronaldu Reganu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.