Jevreji  pozivaju na oprez u protestima

Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevreji pozivaju na oprez u protestima

U Zagrebu i više većih gradova u Hrvatskoj održani su protesti protiv vlade, stranaka i političke elite pod sloganom "Stegnite vi remen, bando lopovska" u organizaciji aktivista sa Fejsbuka. Podršku demonstrantima na Fejsbuku dalo je više od 60 000 ljudi. u Splitu se okupilo nekoliko stotina, a u Zagrebu oko pet hiljada ljudi.

Najviše učesnika protesta, koji su prošli bez incidenata, bilo je u Zagrebu, oko 5.000, dok se u drugim gradovima okupilo po nekoliko stotina demonstranata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Na centralnom Trgu bana Jelačića iz redova organizatora protesta bili su vrlo kritični protiv vlade, stranaka, ali i sindikata, ukazujući na nejednakost i neravnopravnost u državi i tražeći ukidanja poslaničkih privilegija i besplatno studiranje za sve zainteresovane.

Govori su bili praćeni aplauzima i uzvicima Bando lopovska, a pored nekoliko transparenata, primećene su i anarhističke crveno-crne zastave.

Na protestu u Zagrebu u trajanju od 45 minuta privedena je jedna žena koja je vređale govornike i učesnike protesta, a govorni deo skupa je završen pozivom da se, ako se vlasti ogluše na zahteve, protesti moraju nastaviti na Markovom trgu ispred Sabora i sedišta vlade.

I u Splitu je među nekoliko stotina okupljenih bilo anarhista sa svojim obeležjima, a sam skup, na kome je bilo oko 500 ljudi, protekao je u izražavanju nezadovoljstva radom vlade i političara uopšte.

Pored premijera Ivo Sanadera, vicepremijerke Jadranke Kosor, ministra finansija Ivana Šukera i Međunarodnog monetarnog fonda, na protestu je zbog neefikasnosti prozvan i državni tužilac Mladen Bajić i tražena je njegova ostavka.

U Zadru se skupilo oko 300, u Osijeku oko 200 ljudi, a u Sisku se skupilo tek desetak, dok je u Kutini i Dubrovniku policija onemogućila održavanje protesta.

U obaveštenju objavljenom na Fejsbukovim stranicama, organizatori tvrde da je protest sazvan pod geslom "Stegnite vi remen, bando lopovska" isključivo građanska inicijativa i da se ograđuju od pokušaja politizacije skupa i povezivanja s bilo kojom političkom strankom.

Među 20-ak zahteva su i oni za revizijom privatizacije, oštrim suočavanjem s mafijom i organiziranim kriminalom, smanjenjem cena osnovnih namirnica, oporezivanjem luksuza, manjim porezima na hranu i otkrivanjem afera bez zataškavanja.

Istaknuo je  da iza protesta ne stoji politika. Organizatori skupa podjednako kritikuju i Vladu i opoziciju , te pozivaju na nove izbore.

Jevreji pozivaju na oprez u protestima

Nevladina organizacija "Margelov Institut" se putem saopštenja  obratila građanima Hrvatske pozvavši ih na oprez, budući da su neki od organizatora skupa povezani s neonacističkim, neofašističkim i homofobnim grupama na internetu.

"S obzirom na informacije proistekle iz medija i iz naših nezavisnih izvora, pozivamo hrvatske građane da krajnje oprezno pristupe ovoj inicijativi, odnosno današnjim demonstracijama, budući da su neki od organizatora skupa povezani s neonacističkim, neofašističkim i homofobnim grupama na internetu", navodi se u saopštenju.

Protesti su zakazani u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli, Požegi i Zadru, koje organizuju navodne građanske inicijative podstaknute na internetu s uvredljivim nazivom i usmerene protiv hrvatske vlade, podseća se u saopštenju i uakzuje da pozivanje na rušenje hrvatske vlade van pravno dopuštenih sredstava i legalnih procedura svakako nije put Hrvatske u Evropu.

Margelov institut zaključuje da je "nedopustivo da organizatori protesta demokratski izabranu hrvatsku vlast porede s nacističkom Nemačkom, a predsednika hrvatske vlade s nacističkim kancelarom Adolfom Hitlerom jer time vređaju sve one grupe koje su stradale od nacističkog režima, ali i hrvatski narod, nanoseći nemerljivu štetu Hrvatskoj i njenim institucijama u zemlji i inostranstvu".

Saopštenje je potpisao direktor Alen Budaj, poznat otkako je otkrio ustaškog zločinca iz Požege Milivoja Ašnera koji je pobegao u Austriju i čeka na izručenje Hrvatskoj.

Margelov institut je organizacija koja se bori protiv nacionalizma i rasizma, kao i pojava neofašizma i ustaštva u Hrvatskoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.