Ješić: Odlazim kad obezbedim novac za vodoprivredu

Izvor: RTS, 09.Jun.2014, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ješić: Odlazim kad obezbedim novac za vodoprivredu

Potpredsednik pokrajinske Vlade Goran Ješić kaže da se njegova ostavka nalazi na stolu pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, a da će sa funkcija potpredsednika Vlade i sekretara za poljoprivredu otići nakon što obezbedi novac za isplatu štete vodoprivrednim preduzećima.

Za to je potrebno 4,5 milijardi dinara, rekao je Ješić istakavši da će se on lično založiti da Skupština Vojvodine što pre usvoji završni račun Budžeta pokrajinske Vlade za 2013. godinu, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tanjug.

"Vodoprivredna preduzeća su pretprela ogromnu štetu i ukoliko im se pod hitno ne isplati novac, svih osam vodoprivrednih preduzeća u Vojvodini će otići će u bankrot, a novac im je moguće isplatiti samo ukoliko se usvoji završni račun, jer novca u rezervi Budžeta nema dovoljno", rekao je Ješić.

Rekao je da o svojoj ostavci nije razgovarao sa predsednikom pokrajinske Vlade i dodao da, ukoliko se nešto bitno ne promeni, smatra da mu nije mesto u toj Vladi i da tu ne treba da ostane.

Na pitanje šta bi to trebalo da se desi pa da on promeni odluku, Ješić je odgovorio da bi trebalo da se hitno otvori dijalog sa koalicionim partnerima i da se utvrdi da li postoji vladajuća većina ili ne postoji.

"Ako nekom nije jasna poruka da je usvojena izmena izbornog sistema sa većinom od 62 ili 63 poslanika, a da u toj većini nije DS, onda neko ima problem", rekao je Ješić, koji je i nedavno izabran za potpredsednika DS.

Kao razlog za podnošenje ostavke Ješić je rekao da nije samo u pitanju DS, već i sam način rada pokrajinske Vlade.

"Mora nam biti omogućeno da radimo, jer ja sigurno neću ostati u Vladi u kojoj ću sedeti i ne raditi ništa", rekao je Ješić.

Najavio je da se dogovorio sa Nenadom Čankom "da sednu i razgovaraju o usvajanju završnog računa Budžeta Vojvodine".

"Pozvaću i predsednika pokrajinske skupštine Ištvana Pastora (SVM) da razgovaramo o istom pitanju, a ako treba razgovaraću i sa SNS-om, jer je situacija zaista kritična i vodoprivredna preduzeća u Vojvodini mogu potpuno nestati ukoliko im se pod hitno ne isplati novac", rekao je Ješić.

Ješić: Za sanaciju 4,5 milijardi dinara

Goran Ješić, koji je i komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, rekao je da je za sanaciju šteta od poplava u Vojvodini neophodno izdvojiti 4,5 milijardi dinara, od čega je 280 miliona dinara urgentno i mora se isplatiti vodoprivrednim preduzećima.

Ješić je rekao da je 4,5 milijarde dinara potrebno izdvojiti kako bi bili sigurni da u budućnosti od poplava neće biti ugrožen nijedan život u pokrajini.

Istakao je da ukupna sredstva ne moraju odmah da se obezbede, ali da je neophodno da se to što pre uradi kako bi predupredili svaku moguću opasnost u budućnosti.

"Osim urgentnih 280 miliona dinara za vodoprivredna preduzeća, potrebno je da se obezbedi još 900 miliona za saniranje nasipa i crpnih stanica, posebno crpne stanice Bosut koja je neprekidno radila tokom opasnosti od poplava i kojoj je neophodan obavezan remont", rekao je Ješić.

Govoreći šta je sve utrošeno u odbranu od poplava, Ješić je rekao da je na području od Jamene do Kupinova utrošeno 1.153.750 vreća i 15.000 metara kubnih peska.

Prema njegovim rečima, sremske opštine su pokrajinskoj Vladi dostavile podatke o štetama na poljoprivrednom zemljištu načinjenom tokom izgradnje nasipa.

Tako u Sremskoj Mitrovici šteta iznosi oko 2,8 miliona dinara, u Sremskoj Rači oko 19 miliona dinara, a u Bosutu oko devet miliona dinara.

"Na spisku sa procenjenim štetama nalaze se mnoga druga mesta u sremskomitrovačkoj opštini, ali mislim da procena u Sremskoj Rači i Bosutu, kao i u ostalim mestima nije realna, odnosno da je precenjena, jer se voda na tom području nije zadržavala i jedino gde je šteta maksimalna je na području Jamene", rekao je Ješić.

Još jednom se zahvalio svima onima koji su učestvovali u odbrani od poplava, posebno radnicima vodoprivrednih preduzeća za koje je rekao da su napravili pravi podvig time što su uspeli da sagrade 40 kilometara nasipa u roku od 12 sati.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ješić: Odlazim kad obezbedim novac za vodoprivredu

Izvor: BKTV News, 09.Jun.2014

Potpredsednik pokrajinske vlade Goran Ješić izjavio je danas da se njegova ostavka nalazi na stolu pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, a da će on sa funkcije potpredsednika vlade i sekretara za poljoprivredu otići nakon što obezbedi novac za isplatu vodoprivrednim preduzećima koja su pretprela...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.