Ješić: Očekujemo da opasnost u Sremu prođe za tri dana

Izvor: Press, 24.Maj.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ješić: Očekujemo da opasnost u Sremu prođe za tri dana

Ješić je rekao da je kota Save na ušću Bosuta niža od odbrambenih linija okolnih naselja i da su tehničkim merama maksimalno zaštićena sva naselja.

Ješić je na konferenciji za novinare rekao da je danas održan tehnički sastanak sa predstavnicima hrvatske vodoprivrede sa kojima je dogovorena puna saradnja i razmena bitnih podataka u ugroženim područjima.

"Dogovorili smo punu saradnju sa kolegama iz hrvatske vodoprivrede. Oni će zatvoriti proboj nasipa u Rajevom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << selu, čime će potpuno zaustaviti priliv vode iz Hrvatske na našu teritoriju", rekao je Ješić dodajući da se to očekuje u utorak.

Prema njegovim rečima, sva naseljena mesta u zoni odgovornosti Pokrajinskog štaba za vanredne situacije zaštićena su lokalizacionim nasipima do maksimalne kote odbrane.

On je istakao da je za potrebe zaštite sela Sremska Rača, Bosut, Višnjicćevo i Morović za 48 sati izgrađeno više od 40 kilometara privremenih nasipa.

"Svi tehnički radovi su završeni, operativni nadzor nad dežurnom mehanizacijom ostaje na lokalitetima odbrane sve do potpunog prestanka opasnosti", rekao je Ješić očekujući da će se u narednih 48 sati stvoriti uslovi za otvaranje ustave na ušću Bosuta u Savu.

Time će se smanjiti kritični nivo reke Bosut a samim tim opasnost od ugrožavanja sela Višnjićevo i Morović, rekao je on.

Ješić je naveo da je operativa vodoprivrednih preduzeća "Šidina", "Galovica", "Sava", "Regulacije" i "Hidrosrem" potpuno opremljena i spremna da reaguje u slučaju bilo kakve potrebe i dodao da crpna stanica Bosut radi punim kapacitetom.

Sumirajući učinjeno na odbrani od poplava na tom području, Ješić je rekao da je u odbrani upotrebljeno više od 1,5 miliona džakova peska, učestvovalo je 1.200 stručnjaka, angažovano više od 400 jedinica teške mehanizacije a svoju pomoć u odbrani od poplava dalo je više od 5.000 volontera iz Novog Sada, Bačke Palanke i cele Srbije.

"Veliku pomoć pružili su vojska, policija, Sektor za vanredne situacije, opštine Stara Pazova, Ruma, Inđija, Sremska Mitrovica, grad Novi Sad", rekao je Ješić dodajući da iz Štaba posebnu zahvalnost upućuju medijima za pravovremeno i korektno izveštavanje, kao i društvenim mrežama. Svi oni su, kako je rekao, osim vodoprivrede, dali najveći doprinos odbrani.

Ješić je konstatovao da će biti nastavljeno aktivno praćenje situacije na terenu i izveštavanje o stanju vodotokova sve do ukidanja odbrane od poplava.

Trenutni vodostaj Save kod Sremske Mitrovice je 734 centimetra, što je za 16 centimetara niže od granice proglašenja vanredne situacije, odnosno 129 centimetara niže od najvišeg vodostaja zabeleženog u istoriji, očitanog prošle subote.

Trenutni vodostaj reke Bosut je 699 centimetara, a reke Studve 545 santimetara.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.