Jerusalim skriven u srcu Homolja

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2018, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jerusalim skriven u srcu Homolja

Čudesni hram u dolini među planinskim vrhovima istočne Srbije.

Manastir Reškovica je zadužbina kneza Lazara. Biće to prvi skitski manastir u Srbiji posle srednjeg veka, gde će se živeti po jerusalimskim pravilima.

OPREZ! Na kolovozu led i poledica, nigde bez zimske opreme!

Duboka zelena dolina između visokih belih litica homoljskih vrhova Velikog Vukana i Lukinog kamena krije kitnjast hram srpsko-vizantijskog stila posvećen Svetoj Trojici. On pripada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obnovljenom manastiru Reškovici, koji je zadužbina kneza Lazara, kao i Gornjak u obližnjoj Gornjačkoj klisuri.

Tri visoke kupole i tri blistava metalna krsta na krovu Crkve Svete Trojice neočekivano se pojavljuju kada se ide stazom od sela Ždrela ka homoljskim vrhovima. Ona vodi blagom uzbrdicom pored borove šume u kojoj je planinarski dom, a zatim se spušta između visokih stabala prozračne bukove šume i nastavlja da prati razigranu planinsku rečicu Reškovicu.

Danas počinje Božićni post: Ova PRAVILA morate da ispoštujete, inače će vas pratiti nesreća!

Njeno srednjovekovno ime glasi Oreškovica, kako se u to vreme nazivao i manastir od koga su ostali samo temelji. Iako je bio malih dimenzija, uživao je veliki ugled, jer su u njemu, ili preciznije u pećinama oko njega, obitavali podvižnici i učeni isposnici isihasti – sinaiti, koji su živeli po strogim pravilima pustinjaka sa Sinaja i Svetogorske pustinje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.