Izvor: Southeast European Times, 05.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jermenski opozicioni lider podržao napore za normalizaciju odnosa sa Turskom

04/05/2009

JEREVAN, Jermenija -- Bivši predsednik i lider opozicije Levon Ter-Petrosijan rekao je u petak (1. maja) da će njegova stranka Jermenski nacionalni kongres podržati napore za pomirenje sa Turskom. "Mi se zalažemo za što skorije rešenje jermensko-turskih odnosa i spremni smo da podržimo sve pozitivne korake u tom smeru", rekao je Ter-Petrosijan na skupu stranke u Jerevanu. Turska i Jermenija su prošlog meseca predstavile mapu puta za normalizaciju bilateralnih odnosa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Njome je predviđeno više koraka, kao što je otvaranje graničnih prelaza, potpisivanje sporazuma za jačanje trgovinskih odnosa i uspostavljanje zajedničke komisije istoričara koja bi razmotrila masakre nad Jermenima iz vremena Prvog svetskog rata.

Dva suseda nisu imala diplomatske odnose više od jedne decenije. Turska je zatvorila granicu sa Jermenijom 1993. godine, protestujući zbog zauzimanja azerbejdžanskog regiona Nagorno-Karabah od strane Jermenije. U međuvremenu, nacionalisti u Jeremeniji žestoko protestuju zbog koraka u pravcu zbližavanja. (Zaman - 02/05/09; Hurijet, AFP - 01/05/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.