Jermenija spremna da prizna Nagorno Karabah kao deo Azerbejdžana

Izvor: B92, 22.Maj.2023, 12:14

Jermenija spremna da prizna Nagorno Karabah kao deo Azerbejdžana

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je danas da se u sklopu teritorije Azerbejdžana koju je Jerevan spreman da prizna nalazi i Nagorno-Karabah.

''Tih 86,6 hiljada kvadratnih kilometara uključuje i Nagorno-Karabah. Ali takođe se mora navesti da bi o pitanjima prava i bezbednosti Jermena u Nagorno-Karabahu trebalo da se razgovara u formatu Baku-Stepanakert'', rekao je on.

Pašinjan je istovremeno izrazio nadu u skori dogovor o tekstu mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako je priznao da ne smatra realnim da se ovaj dokument potpiše na sastanku sa Ilhanom Alijevom u Moskvi 25. maja, prenosi Rojters.

Pašinjan je prošle nedelje govorio o međusobnom priznavanju teritorijalnog integriteta Jermenije i Azerbejdžana u okviru sovjetskih administrativnih granica.

Prema njegovim rečima, Baku priznaje 29,8 hiljada kvadratnih kilometara teritorije Jermenije, a Jerevan - 86,6 hiljada kvadratnih kilometara teritorije Azerbejdžana, i dodao je da je neophodno stvoriti garancije koje će isključiti nastavak politike etničkog čišćenja i genocida nad Jermenima u Karabahu.

Pdsećamo, sukobi u Nagorno Karabahu eskalirali su 27. septembra i najteži su još od devedesetih godina prošlog veka, kada je poginulo oko 30.000 ljudi.

Strane su postigle dogovor o prekidu vatre, ali su jedna drugu u više navrata optužile za kršenje primirja.

Oružane snage Azerbejdžana su u nedelju prekršile primirje u severnom i istočnom pravcu linijskog kontakta upotrebom pušaka, saopštilo je Ministarstvo odbrane (MO) Arcaha (Nagorno-Karabah).

Ovo kršenje primirja prijavljeno je komandi ruskog mirovnog kontingenta u Arcahu.

Od ponedeljka u 10 časova stanje na liniji dodira je relativno stabilno.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.