Jermenija dodelila Šarlu Aznavuru državljanstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jermenija dodelila Šarlu Aznavuru državljanstvo

JEREVAN - Šef jermenske države Serž Sarkisian dodelio je jermensko državljanstvo francuskom pevaču

Šarlu Aznavuru, poreklom iz te kavkaske zemlje, saopšteno je danas iz kabineta jermenskog predsednika.

"Predsednik Serž Sarkisian potpisao je dekret koji se uglednom pevaču i heroju jermenskog naroda Šarlu Aznavuru dodeljuje jermensko državljanstvo", navodi se u saopštenju.

Francuski 84-godišnji pevač čitavog života je održavao bliske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veze sa svojom zemljom porekla.

Rođen u Parizu od jermenskih roditelja, Aznavur je 1988. osnovao komitet "Aznavur za Jermeniju" za sakupljanje dobrovoljnih priloga namenjenih žrtvama zemljotresa kada je stradalo 25.000 ljudi.

Pevač čije je pravo ime Aznavurijan posetio je Jermeniju odmah nakon zemljotresa, a napisao je i tekst pesme u humanitarne svrhe "Za tebe Jermenijo". Ta pesma, koju je 1989. snimilo 90 umetnika, prodata je u više od milion primeraka.

Aznavur je kasnije imenovan za stalnog ambasadora UNESKO-a u Jermeniji.

Za 80. rođendan, Aznavur je 2004. imenovan za "nacionalnog heroja" Jermenije. Tri godine ranije gradske vlasti Jerevana nazvale su jedan gradski trg imenom poznatog pevača i na tom trgu postavile njegovu statuu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.