Jerković posjetio samostan Marija Zvijezda

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Apr.2015, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jerković posjetio samostan Marija Zvijezda

BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković posjetio je samostan Marije Zvijezde u Banjaluci, gdje se upoznao o djelovanju reda trapista.

Jerković se susreo sa župnim vikarom Zvonkom Topićem i upisao se u knjigu utisaka samostana, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Srpske.

Dolaskom trapista u Banjaluku 1869. godine, na čelu sa opatom Francom Pfanerom, počela je izgradnja trapističkog samostana, a nakon toga ciglane, kamenoloma, mlina, pogona za proizvodnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sira, pilane, fabrike cigle i drugih objekata koje su Banjaluku i šire područje svrstali u pionire privrede u drugoj polovini 19. vijeka.

Župu je utemeljio biskup Alfred Pihler 13. maja 1973. diobom od župa Petrićevac i Banjaluka, a povjerena je na upravu trapistima. /kraj/nn/msb/foto

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.