Jerkov: Prosvetari opet prevareni

Izvor: RTS, 29.Avg.2018, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jerkov: Prosvetari opet prevareni

Poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije i članica parlamentarnog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Aleksandra Jerkov ocenila je da prosvetari u Srbiji "još jednu školsku godinu dočekuju prevareni" jer im je obećano uvođenje platnih razreda i poštene plate, a sad ih očekuju otpuštanja.
"Nova školska godina u Srbiji počinje najavama otpuštanja u prosveti, ministrovim poklanjanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << miliona evra svojim poslovnim partnerima na nameštenim tenderima i najavama protesta prosvetara zbog, ko zna koji put, izneverenog obećanja o uvođenju platnih razreda", naglasila je Aleksandra Jerkov u saopštenju DS.
Podsećajući na "najduži štrajk prosvetara u ovom veku prekinut pre četiri godine", Jerkov ističe da je tadašnji protest prekinut nakon "lažnog obećanja Vlade Aleksandra Vučića da će biti uvedeni platni razredi i da će nastavnici i učitelji dobiti poštenu platu za važan posao koji rade".
Umesto toga su, kako ocenjuje Jerkov, prosvetari dobili "laži, obmane, poniženja i nove nepravde", a Zakon o platama u državnom sektoru, koji je u međuvremenu usvojen, "nije dirnuo u srž problema plata u javnom sektoru - javna preduzeća, agencije i preskupu administraciju".
Taj zakon je, navodi Jerkov, usaglasio plate spremačica u skolama u domovima zdravlja, "a plata spremačice u javnom preduzeću ostala je veća i od plate direktora škole".
Jerkov optužuje Vladu Srbije kako "nema hrabrosti" da se obračuna sa problemom plata u javnom sektoru tamo gde taj problem postoji.
"Umesto toga, štedi na nastavnicima i profesorima, na učiteljima od kojih se očekuje da našu decu vaspitaju i obrazuju za pare za koje ih bejbisiterka ne bi čuvala", naglašava Aleksnadra Jerkov.
Po njenoj oceni, problem plata u prosveti "nije samo pitanje finansija, nego i ljudskog dostojanstva, nepravde koja se nanosi najvažnijoj profesiji u našoj zemlji".
Demokratska stranka će se pobrinuti da ta nepravda bude ispravljena, poručila je Jerkov.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.