Jeremić u Luksemburgu

Izvor: RTS, 21.Dec.2010, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u Luksemburgu

Šefovi diplomatije Srbije, Crne Gore i Luksemburga, Vuk Jeremić, Milan Roćen i Žan Aselborn, potpisali Protokol o saradnji o transferu sistema berzanskih indeksa.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić potpisao je sa šefovima diplomatije Luksemburga i Crne Gore, Žanom Aselbornom i Milanom Roćenom, Protokol o saradnji tri zemlje o transferu sistema berzanskih indeksa "Beleks fiks".

Ministar Vuk Jeremić je rekao da je tražio političku podršku Luksemburga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Crne Gore da se istraže navodi iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

"Vrlo je važno da se ova istraga dovede do kraja", naglasio je Jeremić u Luksemburgu.

Žan Aselborn je rekao da je Evropska unija ocenila da se radi o ozbiljnim optužbama koje moraju biti ispitane.

Šef luksemburške diplomatije smatra da je važno da dijalog Beograda i Prištine počne što pre, ali da se i brzo sprovede istraga o navodima koje je Marti objavio u svom izveštaju.

Protokolom se predviđa da Beogradska berza, kao najosposobljenija na Balkanu i luksemburški sistem "Beleks fiks" uspostave primenu i obuče zaposlene na Berzi u Podgorici.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić najavio je da će u 2011. godini prioritet spoljne politike Srbije biti regionalna saradnja i označio današnji sastanak kao korak u tom pravcu.

Jeremić je zahvalio Luksemburgu na finansijskoj podršci Srbiji, kao i na angažovanju u njenom približavanju Evropskoj uniji.

Ministar inostranih poslova Luksemburga Žan Aselborn rekao je da je uspostavljena odlična saradnja sa Beogradskom berzom i da se sada isti ovaj princip saradnje biti uspostavljen i sa Berzom u Podgorici.

Aselborn je rekao da će njegova zemlja nastaviti da podržava i Srbiju i Crnu Goru u procesu evropskih integracija.

"Evropska komisija sprema mišljenje o Srbiji i njenoj pripremljenosti za dobijanje statusa kandidata, dok je Crna Gora kandidat za članstvo", podsetio je Aselborn.

Aselborn je najavio da će za projekat transfera znanja i tehnologije za Berzu u Podgorici u naredne tri godine biti izdvojeno oko 670.000 evra.

Roćen je naglasio da će Crna Gora, kao i u drugim stvarima, slediti politiku EU. "Sistem 'Beleks fiks'  značajno će unaprediti poslovanje i rad Berze u Podgorici i obezbediti značajnije informacije o finansijskom tržištu", ocenio je Roćen.

Poćen je objasnio da se tim protokolom Crna Gora usaglašava sa direktivama EU o finansijskim tržištima.

"Status kandidata je za Crnu Goru veliko priznanje, ohrabrenje, ali i obaveza. Nadamo se da će i Srbija što pre krenuti ovim putem i biti u istoj poziciji, kako bismo zajedno ostvarivali naše evropske aspiracije", zaključio je Roćen.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.