Jeremić u Kini o održivom razvoju

Izvor: B92, 20.Dec.2013, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u Kini o održivom razvoju

Beograd/Peking -- Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić je u Pekingu govorio na Visokom simpozijumu instituta iz Kine i istočne Evrope.

Ovaj skup je sazvan kao nastavak Samita premijera Kine i 16 zemalja istočne Evrope, koji je pre mesec dana održan u Bukureštu.

Obraćajući se konferenciji, na kojoj su učestvovali državni funkcioneri, istraživači, kao i lideri civilnog sektora, Jeremić je istakao da je u aktuelnim geopolitičkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okolnostima jedna od najkonsekventnijih odluka koju jedan politički lider iz ovog dela Evrope može da donese, jeste odluka da otvori privredu svoje zemlje za strateške investicije iz Kine.

Jeremić je naglasio da treba imati u vidu činjenicu da ekonomska saradnja unutar evropskog prostora nije dovoljna da se obezbedi izlazak iz krize, kao ni stabilan i održivi razvoj država centralne i istočne Evrope.

Predsednik CIRSD je apelovao da se među kriterijume za investiranje u zajedničke projekte uvrsti i njihova kompatiblilnost sa globalnim ciljevima održivog razvoja koji će predstavljati okosnicu nove razvojne strategije UN koja stupa na snagu 2015. godine.

Tokom boravka u Kini, Jeremić se sastao i sa zamenikom ministra spoljnih poslova Kine Li Baodongom, kao i sa državnim savetnikom za međunarodne odnose Jang Džičijem.

Članovi delegacije CIRSDa, koju pored Jeremića, čine i izvršni direktor Zdravko Ponoš, kao i viši savetnik Damjan Krnjević, posetili su Kinesku akademiju državne uprave, gde je predsedniku CIRSD-a uručena titula počasnog savetnika ove institucije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.