Jeremić u Italiji

Izvor: RTS, 23.Jan.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u Italiji

Srbija bi uz snažnu podršku Italije i drugih evropskih prijatelja mogla do kraja godine da dobije status kandidata za članstvo u EU, rekao je u Rimu ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić povodom obeležavanja 130 godina diplomatskih odnosa dve države.

Jeremić je u govoru na svečanosti povodom obeležavanja 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Italije ponovio da je centralni strateški prioritet Srbije što skorije učlanjenje u Evropsku uniju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Uz vašu pomoć i pomoć drugih prijatelja u Evropi, tokom 2009. godine Srbija može znatno da se približi punom ostvarenju našeg zajedničkog cilja. Zajednički možemo učiniti da to bude prelomna godina za evropske integracije", rekao je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, unapređenje evropskih perspektiva Srbije u 2009. moguće je uz tesnu saradnju s ciljem da vizna liberalizacija postane relanost za građane Srbije i uz sinergiju napora u cilju prevazilaženja upornog stava pojedinih država po pitanju odmrzavanja Prelaznog sporazuma između Srbije i Evropske Unije.

Srbija, naglasio je ministar Jeremić, podršku očekuje i kad je reč o predstojećem zahtevu Srbije za članstvo u EU.

"Nadamo se da će Savet ministara pozdraviti taj zahtev, i brzo ga proslediti Evropskoj komisiji i dati joj zadatak da brzo iznese mišljenje o njemu. Uz snažnu podršku prijatelja, Srbija bi mogla da dobije status kandidata do kraja ove godine", rekao je šef srpske diplomatije.

"Italija ne sumnja da Srbija u potpunosti sarađuje sa Hagom"

Govoreći o viznoj liberalizaciji, Jeremić je ukazao da italijanska vlada shvata koliko je sloboda kretanja u Evropi značajna za Srbiju, te je upravo iz tih razloga Italija predvodnik u naporima da putovanje bez viza postane stvarnost za sve građane Srbije.

"Mogu samo da kažem hvala i nastavite tako, jer još nismo stigli do kraja našeg poduhvata", rekao je Jeremić.

Kada je reč o naporima za odmrzavanje Prelaznog sporazuma, šef srpske diplomatije je rekao da Italija, zajedno sa velikom većinom članica EU, ne sumnja da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Izrazivši zahvalnost Italiji kada je reč o tom važnom pitanju, Jeremić je naglasio da je "očigledno da je u 2009. godini potreban dodatan podsticaj".

"Ukoliko ne iskoristimo trenutak pred nama da sve naše napore usredsredimo na ispunjavanje kriterijuma iz Kopenhagena što pre, onda se plašim da bi izgledi za potvrđivanje već postignutih uspeha mogli da ostanu zanemareni", upozorio je Jeremić.

Navodeći da će Srbija uz pomoć svih raspoloživih sredstava nastojati da ispuni suštinski stareški cilj - kroz aktivno i održivo angažovanje sa Briselom i prestonicama zemalja EU , uključujući Rim - Jeremić je rekao da to ne možemo da postignemo sami.

"Verujem da ćemo biti na visini zadatka u 2009. godini i pomoći da se privede kraju strateški paket kako bi Srbija počela da ostvaruje svoju evropsku budućnost - jer verujem u snagu prijateljstva, koje danas ovde obeležavamo i jer verujem u ispravnost naših zajedničkih ciljeva", rekao je srpski ministar.

I u prošlosti i danas - Italija prvi strateški ekonomski partner Srbije

Jeremić je podsetio na istorijat diplomatskih odnosa između Srbije i Italije, formalno uspostavljenih 1879. godine, navodeći da je Italija i u prošlosti bila a i danas je prvi strateški ekonomski partner Srbije.

"Više od 200 italijanskih kompanija, koje godišnje ulažu 2,4 milijarde evra u Srbiju, upošljava 18.000 srpskih građana", naveo je Jeremić, dodajući da su na inicijativu srpskog predsednika Borisa Tadića institucionalizovane veze sa mnogim italijanskim regionima.

"Kao rezultat toga trgovina između Srbije i Italije je značajno porasla, doprinoseći unapređenju predsednikove vizije učvršćivanja uloge Italije kao jednog od glavnih mostova Srbije prema Evropi", rekao je ministar.

Jeremić je rekao da je savršen primer zajedničke saradnje to što se torinska kompanija "Fijat" prošle godine obavezala da u Srbiju uloži milijardu evra.

"Ne mislim da je preterivanje kad kažem da je Italija videla nadu u Srbiji i onda kada su drugi bili daleko od toga. Tako je bilo na početku 20. veka , a tako je bilo i sto godina kasnije kada smo potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - uz jaku i glasnu podršku Italije. I tako će biti i u budućnosti, siguran sam u to", zaključio je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je, takođe, podsetio da je opredeljenje Srbije da ubrza put ka punom članstvu u EU došlo u "mračnom kontekstu unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova", 17. februara prošle godine.

Taj potez Prištine stavio je na "težak test" izdržljivost naše demokratije, ocenio je Jeremić.

"Odgovorili smo na izazov onako kako bi to učinila svaka zrela država koja veruje u sebe: rekli smo ne jednostrano proglašenoj nezavisnosti. Rekli smo da je nećemo priznati. Danas potvrđujem da smo opredeljeni da doprinesemo mirnom, kompromisnom rešenju preblema na kojem moramo raditi zajednički", zaključio je Jeremić.

Fratini: Češka kao posrednik kod Haškog tribunala

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić boravi u Italiji, gde prisustvuje obeležavanju 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Italije.  Posle sastanka sa Jeremićem, italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini istakao je da je  2009. godina ključna za politički dijalog i deblokadu puta Srbije ka Evropskoj Uniji.

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini ocenio je, posle sastanka sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, da bi češko predsedništvo Evropske unije trebalo da uspostavi kontakt sa kancelarijom glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da bi se ustanovilo da li postoje "specifični zahtevi koje bi Srbija mogla da zadovolji" u pogledu saradnje sa Haškim tribunalom.

"Češka bi kao predsedavajuća trebalo da posreduje u razmeni informacija", rekao je Fratini, izrazivši uverenje da će Srbija sve zahteve u tom pogledu "sigurno brzo zadovoljiti".

Fratini je ocenio da Beograd "već sarađuje" sa Tribunalom, ali je rekao da se Italija ne protivi izveštaju glavnog tužioca jer smatra da je korisno ponuditi sve elemente koji su neophodni.

"Međutim, glavni tužilac ne može određivati pravac delovanja Saveta Ministara EU", naglasio je Fratini.

Ministar Jeremić je ponovio da će potpuna saradnja sa Hagom ostati prioritet dok god bude trajao mandat aktuelne vlade, navela je italijanska novinska agencija ANSA.

Fratini je, istovremeno, najavio da italijansko ministarstvo spoljnih poslova razmišlja da, u saradnji sa italijanskim privrednicima, organizuje prezentacije mogućnosti ulaganja u Srbiju, pored velikih poslova koji su već ugovoreni.

"Smatramo da je Srbija jedna od zemalja sa kojom ćemo intenzivirati trgovinske i ekonomske odnose", dodao je Fratini.

Ministar Jeremić razgovarao je i  sa predsednikom Donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfrankom Finijem.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jeremić u poseti Rimu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2009

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić boraviće u bilateralnoj poseti Italiji, gde će prisustvovati obeležavanju 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Italije, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Srbije...Tokom boravka u Rimu, ministar Jeremić...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.