Izvor: Blic, 04.Jan.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić predao odgovor Beograda Savetu bezbednosti UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić predao je danas sekretarijatu Ujedinjenih nacija i članicama Saveta bezbednosti odgovor Beograda na izveštaje generalnog sekretara UN Ban Ki-muna i njegovog specijalnog izaslanika za Kosovo Joakima Rikera, u kojem se ističu činjenične netačnosti navedene u dokumentu dvojice međunarodnih zvaničnika.



"Predao sam naš odgovor svim članicama Saveta bezbednosti i UN. Skrenuo sam im pažnju na veliki broj faktografskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << netačnosti navedenih u izveštaju šefa UNMIK-a i veliki broj pogrešnih političkih zaključaka u Banovom izveštaju", rekao je Jeremić Tanjugu, posle serije razgovora sa diplomatama zemalja članica Saveta bezbednosti u Njujorku.

U dokumentu, koji su načinila srpska ministarstva za Kosovo i spoljnih poslova, ističe se da se na Kosovu "pod okriljem UNMIK-a krše temeljni principi na kojima počivaju UN".

U tom dokumentu se ukazuje da se "mnogi procesi u pokrajini, uključujući prenošenje nadležnosti sa UNMIK-a na privremene institucije, kao i pripreme za slanje misije EU obavljaju prema Ahtisarijevom planu, kao da je taj plan bio razmotren i usvojen u Savetu bezbednosti".

Komentarišući novi sastav Saveta bezbednosti, u kojem su se umesto Slovačke, Kongoa, Gane, Katara i Perua, od 1. januara našli Hrvatska, Libija, Vijetnam, Burkina Faso i Kostarika, Jeremić je ocenio da je "novi sastav povoljniji od prethodnog".

"Većina naginje našem stavu da je rešenje potrebno pronaći pregovorima. Još jednom sam istakao značaj ovog političkog procesa za Srbiju i region. Pošto su stalne članice već jasno zauzele stavove, onda je nestalne imaju veliki politički i psihološki uticaj na način na koji će se viditi debata u SB 16. januara," rekao je Jeremić.

"Mislim da u ovom trenutku (u Savetu bezbednosti) ne postoji ni apsolutna ni relativna većina koja smatra da su iscrpljene sve mogućnosti za nastavak pregovora. Ovo je složena diplomatska i politička utakmica u kojoj činimo sve što možemo, agilni i aktivni", rekao je šef srpske diplomatije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.