Jeremić popravio poziciju, ali kakve su mu šanse za šefa UN?

Izvor: N1 televizija, 06.Avg.2016, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić popravio poziciju, ali kakve su mu šanse za šefa UN?

Bivši šef diplomatije Srbije, Vuk Jeremić, u drugom krugu neformalnog glasanja ambasadora Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o novom generalnom sekretaru te organizacije, od 11 kandidata zauzeo je drugo mesto. Jeremić je tako popravio svoju poziciju, ali analitičari kažu da je još rano davati bilo kakve prognoze.

Osim šture informacije da je održan drugi krug neformalnog glasanja o izboru generalnog sekretara, zvaničnih informacija o tome ko je kako glasao nema. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Pitanja novinara o rezultatima ostala su bez odgovora.

“Kandidati će biti obavešteni o rezultatima preko stalnih predstavnika zemalja koja su ih nominovale. Predsednik Generalne skupštine takođe je obavešten da je sprovedeno glasanje. Hvala vam”, kratko je na pitanje o rezultatima glasanja odgovorio predsedavajući Savetu bezbednosti UN Ramlan bin Ibrahim.

Prema nezvaničnim izvorima, najbolji rezultat od 11 kandidata ima Antonio Gutereš sa 11 pozitivnih mišljenja, dva negativna i dva neopredeljena, dok Vuk Jeremić ima skor od 8 - 4 - 3. Kandidat Srbije kaže da je zadovoljan rezultatima.

“U prvom krugu smo pokazali da uživamo široku podršku zemalja članica Saveta bezbednosti UN. Drugi krug je potvrdio da je ta podrška prilično postojana - bazirana na uverenju većine da je Srbija podesna za obavljanje najvažnije funkcije u međunarodnim odnosima, a ne rezultat taktičkih kalkulacija”, izjavio je Jeremić.

Koliko će još krugova glasanja biti dok se ne usaglase stavovi i dođe do kandidata koji bi bio opšteprihvatljiv, teško je proceniti, kaže Fedor Starčević, bivši ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama.

“Ukoliko ne bude saglasnosti glasaće se sve dotle dok se saglasnost na neki način ne postigne. Po mom sećanju bilo je situacije kad su glasali po 40 puta. Prema tome glasanje nije određeno brojem”, objašnjava Starčević.

Upravo zbog sistema u kojem je neophodna saglasnost svih, novinar Boško Jakšić kaže da ne mora da znači da će neko od kandidata koji su na čelu liste i biti izabrani na tu funkciju.

"Ako Vuk, kao što se pretpostavlja, možda ne odgovara Amerikancima, Gutereš ne odgovara Rusima, možda se onda završi sa nekim trećim kompromisnim kandiatom, tim pre što nijedan ni drugi od njih nisu žene, a bilo je rečeno da bi bilo poželjno da generalni sekretar ubuduće bude žena”, podseća Jakšić.

A upravo jedna žena, bivša ministarska spoljnih poslova Hrvatske, Vesna Pusić, pre dva dana povukla se iz trke, navodeći da rezultati prvog kruga glasanja pokazuju da njene šanse za izbor nisu realne.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Analitičari o šansama Vuka Jeremića u UN

Izvor: N1 televizija, 06.Avg.2016

Bivši šef diplomatije Srbije, Vuk Jeremić, u drugom krugu neformalnog glasanja ambasadora Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o novom generalnom sekretaru te organizacije, od 11 kandidata zauzeo je drugo mesto. Jeremić je tako popravio svoju poziciju, ali analitičari kažu da je još rano davati...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.