Jeremić o izazovima u 2009. godini

Izvor: RTS, 29.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić o izazovima u 2009. godini

Države koje su glavni zagovornici nezavisnosti Kosova pojačaće pritisak na zemlje koje nisu priznale Kosovo, da to učine, smatra šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Osnovni cilj u 2009. godini status kandidata za članstvo u EU. Odnosi sa susedima moraju biti daleko bolji.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da Rusija podržava Srbiju i na jednom od strateških pitanja - priključenju Evropskoj uniji, i ocenio da će nedavno potpisani energetski sporazum dve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << države doprineti privlačenju investitora u Srbiju.

Jeremić je rekao da će članstvom Srbije u EU koristi imati i Rusija koja nas "podržavama u svemu što je naš nacionalni prioriotet" podsetivši na stavove te države u sa vezi Kosovom i Metohijom.

Cilj je da u 2009. godini Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, da bi, u godinama pred nama, po ispunjavanja svih tehničkih kriterijuma mogli da postanemo i punopravni član EU, kazao je Jeremić.

Najveći uspeh Srbije u 2008. godini je to što je uspela da pitanje legalnosti nezavisnosti Kosova pokrene pred Međunarodnim sudom pravde, istakao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

"Imamo informacije da će u januaru ili februaru neke od zemalja koje su naglasniji podržavaoci kosovske nezavisnosti, povećati te pritiske", rekao je Jeremić gostujući na Televiziji Pink.

Jeremić je rekao da pritisci nisu ništa novo u međunarodnim odnosima i da je stvar neke zemlje koliko je vešta da se tome odupre i institucionalno ogradi od pritiska.

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija očekuje da Međunarodni sud pravde oceni da je nezavisnost Kosova nelegalno proglašena i da će "kada dođe do takve presude" to biti "još jedna institucionalna ograda prema delu sveta" koji vrši pritisak za priznavanje Kosova.

Jeremić je ocenio da je Srbija uspela u 2008. godini da zaustavi talas priznanja nezavisnosti Kosova tako da broj zemalja koje su to učinile, ne pređe polovinu članica UN.

Kao najveći cilj Srbije u 2009. godini, Jeremić je naveo dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Ministar je najavio nove diplomatske aktivnosti na tom planu već početkom iduće godine.

Što se tiče vraćanja ambasadora Crne Gore i Makedonije u Beograd, Jeremić je rekao da je na vladama tih zemalja da predlože ambasadora "kada procene da je momenat dobar".

Jeremić je ocenio da su u 2008. godini Srbija i Hrvatska prošle težak period zbog politike Zagreba prema Kosovu, podnošenja tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, kao i odnosa prema kapitalu iz Srbije i pitanju povratka izbeglica i njihove imovine.

Jeremić je rekao da je Hrvatska poslednjih meseci, pre svega u Savetu bezbednosti UN, vrlo glasna i oštra u politici u vezi s Kosovom koja je direktno suprotna politici Srbije.

Jeremić je rekao da dobrosusedski odnosi jesu preduslov za integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU i da bi odnosi sa susedima u tom smislu mogli biti daleko bolji, ali da više te zemlje imaju problema za dostizanje tog kriterijuma zbog načina na koje su se odnosili prema Srbiji.

"Srbija nije ta koja je podnela tužbu ili priznala deo teritorije neke susedne zemlje i te zemlje treba da se zapitaju kako da se postave prema Srbiji", rekao je Jeremić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.