Jeremić na Tajlandu

Izvor: RTS, 02.Nov.2009, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić na Tajlandu

Šefovi diplomatije Srbije i Tajlanda Vuk Jeremić i Kasit Piromija zaključili da je potrebno unaprediti bilateralnu saradnju dve zemlje, naročito na ekonomskom planu. Tokom posete Tajlandu Jeremić se zahvalio što ta zemlja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić tokom jednodnevne posete Tajlandu sastao se sa šefom diplomatije Kasit Piromija. Ministri su zaključili u da je potrebno unaprediti bilateralnu saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << između dve zemlje, naročito na ekonomskom planu.

Jeremić je, u izjavi Fonetu posle sastanka sa tajlandskim ministrom, zahvalio domaćinu što nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Šef diplomatije je detaljno informisao Piromiju o kosovskom pitanju i naglasio da je razgovarano o pravnom okviru rešavanja tog pitanja i posledicama po svetski mir i stabilnost.

"Mi smo duboko zahvalni Tajlandu zbog njegovog stava o ovom pitanju i nastavićemo da sarađujemo blisko po ovom, kao i drugim pitanjima od zajedničkog interesa", najavio je Jeremić.

Ministar je rekao da je dogovoreno potpisivanje brojnih bilateralnih sporazuma, od kojih je većina iz oblasti ekonomije, ali i bliža saradnja dve zemlje u kontekstu Evropske unije i Asocijacije nacija jugoistočne Azije.

Piromija je izrazio optimizam po pitanju unapređenja bilateralnih odnosa od kojih će koristi imati građani obe zemlje, posebno u oblastima ekonomije, obrazovanja, turizma i kulture.

"Odlučni smo da unapredimo naše bilateralne odnose", istakao je Piromija i dodao da očekuje da će uskoro posetiti Beograd i izrazio želju da će više turista iz Srbije provoditi odmor na Tajlandu, kao i da će turisti sa Tajlanda posetiti Beograd i Srbiju.

"Želimo Srbiji svu sreću i nadamo se da ćemo biti u prilici da vam čestitamo priključenje EU što je pre moguće", naglasio je Piromija.

Jeremić, prvi šef diplomatije Srbije koji je posetio Kraljevinu Tajland, razgovarao je tokom prepodneva sa tajlandskim premijerom Abhisitom Vejajivom.

Jeremić se u Bangkoku, u bolnici Siriaj, upisao u knjigu i poželeo brzi oporavak tajlandskom kralju Bumibolu Abuljadeju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.