Jeremić i Dačić u Madridu

Izvor: RTS, 01.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić i Dačić u Madridu

Ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i Vuk Jeremić razgovarali u Madridu sa šefom španske diplomatije Migelom Anhelom Moratinosom. Istakli su značaj odnosa Srbije sa Španijom, posebno onog dela koji je vezan za našu diplomatsku borbu za Kosovo i Metohiju.

"Tokom tog sastanka istakli smo značaj da je Španija naš jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih partnera u Evropskoj uniji, i da će, sa tim u vezi, Srbija nastaviti razvoj dobrih i prijateljskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnosa sa Španijom. Naročito onog dela koji je vezan za našu diplomatsku borbu za Kosovo i Metohiju", rekao je Dačić.

Najavio je da se u januaru sledeće godine može očekivati i poseta ministra spoljnih poslova Španije Beogradu.

Dačić je izjavio da se u Madridu sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova Španije Alfredom Perezom Rubalkabomom dogovorio o potpisivanju sporazuma o policijskoj saradnji dve države o borbi protiv svih vrsta kriminala.

Napomenuvši da je Španija naš važan spoljnopolitički partner, Dačić je primetio da do sada saradnja ministarstava unutrašnjih poslova dve države nije bila na značajnom nivou.

"Dogovorili smo se da tu saradnju unapredimo i da prilikom sledeće posete ministra unutrašnjih poslova Španije Beogradu potpišemo taj sporazum o našoj saradnji", najavio je Dačić, koji boravi u trodnevnoj poseti Španiji.

Sporazum o priznavanju vozačkih dozvola

Srpski ministar policije je precizirao da se sa svojim španskim kolegom takođe dogovorio i o potpisivanju drugih sporazuma koji su bitni za našu saradnju, kao što je sporazum, odnosno protokol o readmisiji i sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, što je od velike važnosti za naše građane koji žive u Španiji.

"Vuk Jeremić i ja smo učestvovali na Savetu partija evropskih socijalista i tom prilikom smo se sreli sa Jorgosom Papandreuom, predsednikom Socijalističke internacionale", rekao je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, važno je istaći da je Savet partija evropskih socijalista skup na kojem se usvaja platforma partija socijalista za predstojeće evropske izbore, odnosno izbore za evropski parlament, i da je to jedan od najznačajnijih političkih događaja u socijalističkom svetu u ovoj godini u Evropi.

Za Socijalističku partiju Srbiju je veoma bitno, kako je Dačić rekao, da je, bez obzira što ta stranka još nije formalno član Socijalističke internacionale, učestvovao u radu tog saveta kao gost.

"To je pokazatelj da se SPS, bez obzira što je u toku formalna procedura prijema u SI, koja traje, već sada smatra delom porodice evropskih socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka", rekao je Dačić koji je i lider SPS.

Ubrzan put Srbije u EU

Šef srpske diplomatije i funkcioner Demokratske stranke Vuk Jeremić rekao je da prisustvom na konferenciji Partije evropskih socijalista (PES) u Madridu lobira za ubrzan put Srbije u EU i traži podršku tih partija i njihovih lidera za to.

U PES su partije levog centra, po jedna iz svake evropske zemlje, a DS je pridruženi član te organizacije evropske levice, koja održava svoj poslednji veliki skup ove godine, na kome prisustvuju lideri partija, kao i predsednici nekih država, premijeri i ministri spoljnih poslova.

„Zadatak nam je da odmrznemo Prelazni sporazum sa EU, da učinimo 2009. godinom Evrope u Srbiji, godinom ubrzanih reformi i ubrzane integracije u EU", istakao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je ukazao da će Srbiji, da bi to ostvarila, trebati podrška i s leva i s desna, a ove nedelje će se sastati i predstavnici evropskih partija desne orijentacije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić na konferenciji Partije evropskih socijalista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2008

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boravi danas u Španiji, gde će učestvovati na konferenciji Partije evropskih socijalista, saopštilo je resorno ministarstvo...Tokom boravka u Madridu, ministar Jeremić će imati i bilateralni susret sa ministrom inostranih poslova Španije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Podrška Španije na putu ka EU

Izvor: B92, 02.Dec.2008, 02:37

Beograd, Madrid -- Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao je da EU postavlja Srbiji dodatne uslove za integracije koje ne postavlja ni jednoj drugoj zemlji Zapadnog Balkana... Jeremić je rekao da Srbija želi da se izbori za ravnomeran status sa svim drugim državama Zapadnog Balkana. "Zahtevamo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.