Jeremić: Trenutak istine u SB UN

Izvor: Vesti-online.com, 10.Avg.2011, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Trenutak istine u SB UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će predstojeća sednica Saveta bezbednosti UN predstavljati svojevrstan trenutak istine i da će posle nje biti jasno kakav je stav međunarodne zajednice po pitanju agresije, odnosno upotrebe fizičke sile u cilju postizanja političkih ciljeva.

"Predstojeća sednica je izuzetno važna. Ona je svojevrstan trenutak istine o tome šta se dogodilo na Kosovu i Metohiji proteklih nedelja i kakav je stav međunarodne zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << o tome", rekao Jeremić na konferencije za novinare sa estonskim šefom diplomatije Urmasom Paetom.

Prema rečima Jeremića, posle sednice SB biće poznato koliko je "preporučljivo i poželjno koristiti fizičku silu za postizanje političkih ciljeva".

"Za Srbiju je to neprihvatljivo. Srbija smatra da se svi problemi mogu rešavati samo dijalogom, a da je jednostrna upotreba fizičke sile neprihvatljiva", poručio je šef srpske diplomatije.

Jeremić je dodao da će posle ove sednice biti poznat i stav međunarodne zajednice po pitanju agresije, jer, kako je rekao, za Srbiju ono što se dešavalo na KiM predstavlja "pokušaj agresije".

"Agresija ne sme biti tolerisana niti nagrađivana i za taj stav ćemo pokušati da se izborimo uz upotrebu svih resursa i argumenata", poručio je Jeremić.

On je rekao da bi ta sednica treblao da bude održana do kraja meseca ali da tačan datam još nije preciziran.

"Trpimo opstrukcije kao što je bio i nedavno slučaj i iznose se isti argumenti. Verujem da će narednih dana biti utvrđen datum održavanja sednice", rekao je Jeremić.

Srpski ministar je rekao da većina članica SB podržava stavove Srbije, pa i po tom pitanju, i dodao da će Srbija narednih nedelja biti u intenzivnim kontaktima sa svim članicama SB UN, posebno sa onima koje podržavaju pozicije Srbije.

Estonski ministar spoljin poslova Urmas Paet rekao je da njegova zemlja snažno podržava dijalog kao način za rešavanje problema.

Na pitanje da li je Estonija, kao članica EU, imala ikakve informacije da se Priština sprema na unilateralnu akciju na severu KiM on je rekao:

"Ne, nismo imali nikakve informacije o tome. Naš stav je da rešenja treba tražiti samo putem mirnih razgovora i dijaloga. Verujem da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen i to na odgovoran i efikasan način", poručio je Paet, dodajući da nasilje i upotreba sile nikada ne mogu doneti rešenje.

"To treba da podrži i međunarodna zajednica", zaključio je estonski ministar.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.