Jeremić: Sa SAD moguće poboljšanje - o Kosovu nema kompromisa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2010, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Sa SAD moguće poboljšanje - o Kosovu nema kompromisa

VAŠINGTON - Majkl Haltcel iz vašingtonskog Centra za transatlantske odnose ocenio je da je, u celini gledano, poboljšanje američko-srpskih odnosa "moguće," ali da po pitanju nezavisnosti Kosova "nema prostora za kompromis".

Haltcel, koji je je devedesetih godina bio šef kabineta sadašnjeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, smatra da bi odličan prvi korak ka ukupnom poboljšanju odnosa Srbije i SAD bilo hapšenje i izručenje haškog begunaca Ratka Mladića za kojeg je on uveren >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je u "domašaju" vlasti u Beogradu.

Kada je reč o Kosovu, on je podsetio da su SAD i još 61 zemlja priznale nezavisnost Kosova i dodao da se "to neće promeniti."

"Ne znam kakva će biti ocena Međunarodnog suda pravde ali bi bih bio veoma iznenađen da bude da se faktički vratimo na početak i ponovo počnemo pregovore o statusu", rekao je on u izjavi londonskom Bi-Bi-Si-ju.

Beograd nije presudan

Kada je reč o integraciji u EU i ulozi Srbije u regionu, Halcel smatra da je Beograd važan ali ne i presudan za napredovanje Balkana prema EU, kao što navode neki srpski i strani zvaničnici.

"Srbija jeste najvažnija zemlja na zapadnom Balkanu ali da to ne znači da druge u zemlje u regionu moraju da budu vezane za nju do te mere da ne mogu da napreduju bez nje," rekao je on.

"Maksimalistički" stavovi

Halcel, koji je juče bio domaćin ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću i moderator na predavanju koje je Jeremić održao na Univerzitetu Džon Hopkins, slaže se sa srpskim šefom diplomatije da SAD treba da ostanu angažovane na Balkanu ali smatra da su neki njegovi stavovi, posebno u pogledu BIH, "maksimalistički."

"Ministar je u suštini rekao da Bosna ne bi trebalo da ima centralizovanu vladu. Meni se, pak, čini da tu ima dosta prostora za dogovor i kompromise bez te "ultracentralizacije" koju je Jeremić pominjao tokom predavanja", rekao je on.

Resetovanje bilateralnih odnosa

Jeremić je juče rekao da su SAD ključni igrač na Zapadnom Balkanu i ocenio da bi u ovoj godini moglo da bude ostvareno produktivno partnerstvo SAD i Srbije, koje bi mogle da budu najznačajniji faktori stabilnosti u regionu.

"U 2010. bi moglo da dođe do produktivnog partnerstva između dve zemlje. Kao rezultat toga, Srbija i SAD bi, svaka na svoj način, mogle da budu faktori stabilnosti na Zapadnom Balkanu", istakao je Jeremić u obraćanju studentima univerziteta u Vašingtonu.

Šef srpske diplomatije je istakao da centralni strateški prioritet za Srbiju ostaje brzo priključenje EU i dodao da stabilnost EU nije moguće postići bez država Zapadnog Balkana.

Govoreći o odnosima sa SAD, ministar je podsetio da postoji neslaganje po pitanju Kosova, istakavši, međutim, da je tokom prošle godine došlo do "resetovanja bilateralnih odnosa" između Beograda i Vašingtona.

On je ponovio da Kosovo ostaje otvoreno pitanje i da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nije održiva.

Politika "jedne Bosne"

Komentarišući situaciju u BiH, Jeremić je kazao da je Srbija u potpunosti posvećena suverenitetu i teritorijalnom integritetu te zemlje.

"Politika Srbije o 'jednoj Bosni' je glavna garancija da se ta država neće raspasti. Srbija će nastaviti da ohrabruje predstavnike sva tri konstitutivna naroda da se dogovore o neophodnim reformama, sa ciljem da se ubrza priključenje Bosne EU", rekao je ministar istakavši, međutim, da centralizovana Bosna nije održivo rešenje, kao ni podela te zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.