Jeremić: Rasprava u MSP biće istorijskog karaktera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2009, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Rasprava u MSP biće istorijskog karaktera

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je večeras u Beogradu da će rasprava pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova biti po mnogo čemu istorijska i da se konačan spisak učesnika u toj raspravi biti poznat u narednih nekoliko dana.

Istorijski karakter ove rasprave, koja će se početi 1. decembra, ogleda se u činjenici da ovaj sud prvi put razmatra jednostrani akt secesije i u tome što su po prvi put, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najmoćnije države sveta odlučile da ukrste svoje argumente upravo u haškoj sudnici, istakao je ministar Jeremić za Radio televiziju Srbije (RTS).

Tako je inicijativa Srbije dovela do presedana "za koji se nadam da će imati uticaja na načine na koje će se rešavati međunarodni nesporazumi i konflikti u 21. veku, na miran, diplomatski, pravni način u sudnici Međunarodnog suda pravde".

Ministar je takođe rekao da se za učešće u raspravi po prvi put prijavilo svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti, a uz njih još neke vrlo uticajne države kao što su Brazil, Argentina i Španija, ali da krajnju zvaničnu listu učesnika ima pravo da objavi samo MSP, što se očekuje u narednih nekoliko dana.

"Kada se najmoćnije zemlje sveta nađu u sudnici, tada se proces nalazi pod jednom lupom međunarodne javnosti, dakle time se sužava prostor za političke pritiske", rekao je Jeremić.

"Naš spoljnopolitički prioritet - očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta podrazumeva borbu za suzbijanje broja država koje priznaju Kosovo, a u tome smo imali daleko više uspeha nego što je bilo ko očekivao", rekao je Jeremić.

Jeremić je dalje istakao da sve informacije u poslednjih nekoliko meseci ukazuju da se spremaju veliki pritisci - lobistički i diplomatski - na značajan broj zemalja koje nisu priznale Kosovo i da će taj pritisak po svemu sudeći kulminirati na Generalnoj skupštini UN, čije je 64. zasedanje počelo danas u Njujorku.

Pred delegacijom Srbije će biti težak zadatak, ali "nadam se da ćemo kao i prošle godine iz ove Generalne skupštine izaći kao pobednici", istakao je Jeremić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael i Srbija imaju isti stav o Kosovu

Izvor: EMportal, 17.Sep.2009

Ministri spoljnih poslova Srbije i Izraela Vuk Jeremić i Avigdor Liberman zaključili na današnjim razgovorima u Beogradu da imaju isti stav po pitanju proglašenja nezavisnosti Kosova.

Nastavak na EMportal...

Rasprava u MSP će biti istorijska

Izvor: Mondo, 18.Sep.2009, 14:47

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je u Beogradu da će rasprava pred Međunarodnim sudom pravde o Kosovu biti po mnogo čemu istorijska.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.